Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

'Sport ispravlja nepravilnosti i nosi važne životne lekcije'

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija Regija sporta
Održana je Sportska konferencija Osječko-baranjske županije, koja ove godine nosi titulu Europske regije sporta

Sportska konferencija Osječko-baranjske županije, koja ove godine nosi titulu Europske regije sporta, održana je proteklog tjedna u Gospodarskom centru u Osijeku. S ciljem predstavljanja dosadašnjih županijskih ulaganja u sportsku infrastrukturu i podrške organizaciji značajnih sportskih manifestacija, ali i ukazivanja na važnost bavljenja sportom, ova je konferencija okupila niz stručnjaka, trenera, kineziologa i ostalih dionika sportskog života županije.

Zaslužena titula

Osječko-baranjska županija odavno prepoznaje važnost bavljenja sportom, a tijekom ove godine poseban će naglasak biti na djeci i mladima.

– Titula Europske regije sporta zasluženo je u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, prije 240 godina prva sportska udruga u Hrvatskoj registrirana je u Osijeku, u Osječko-baranjskoj županiji, a bila je to streljačka udruga. Od tada se na području naše županije razvijaju sport i infrastruktura, a u ovoj godini, u kojoj nosimo prestižnu titulu Europske regije sporta, radimo još jače, snažnije i brže kako bismo dodatno promovirali sportske aktivnosti na svom području. Osnovni nam je cilj prenijeti poruku djeci i mladima o važnosti bavljenja sportom, svjesni kolike benefite on nosi. Upravo je sport taj koji ispravlja nepravilnosti, uči ponašanju u pobjedi i porazu te nosi važne životne lekcije. Zato ćemo se kao županijska uprava i dalje truditi da svojim odlukama pozitivno utječemo na razvoj sporta, a korak u tom smjeru učinili smo i izdvajanjem 400.000 eura za kapitalna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove, ali i prošle godine – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak pohvalio je rad Osječko-baranjske županije, odnosno Sportske zajednice OBŽ, istaknuvši kako je jedna od najagilnijih u Hrvatskoj.

– Ovdje ima jako puno vrhunskih sportskih rezultata i sportaša, ali je jako bitna upravo baza iz koje se oni generiraju, odnosno regrutiraju ti danas mladi, a sutra vrhunski sportaši. Mi smo i kroz potporu preko županijskih sportskih zajednica osigurali više od 7 milijuna eura ove godine i tu je Osječko-baranjska sportska zajednica u stvari najagilnija i najviše je novaca povukla, što je pohvalno – rekao je Družak.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin istaknuo je kako grad Osijek ima 6350 registriranih sportaša, 250 sportskih kolektiva, zastupljenih u 53 sporta.

– Prednjačimo i kad je riječ o infrastrukturi, na što smo izuzetno ponosni, kao i na rekordno visoka ulaganja u sport, a isto planiramo i u budućnosti – naglasio je Vulin.

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač rekao je kako je ova konferencija još jedan dokaz da Osječko-baranjska županija s pravom nosi status europskog centra sporta te je pohvalio dugogodišnju izvrsnu suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom.

– Istok Hrvatske je vrlo bitan za očuvanje mladih ljudi na tom području, pri čemu je upravo sport taj po kojem se vidi perspektiva i napredak. Osječko-baranjska županija ove godine, kada je Europska regija sporta, ima i najveći broj olimpijaca koji su izborili plasman u Pariz, na čemu im čestitam – kazao je Krajač.

Poruke olimpijaca

Gost na konferenciji bio je i međimurski župan Matija Posavec, koji je iznio iskustva svoje županije, Europske regije sporta 2022. godine.

– Međimurska županija ima 15.000 registriranih sportaša i 400 udruga, a titulu Europske regije sporta iskoristili smo za obnovu sportske infrastrukture, igrališta, motivaciju djece i mladih za bavljenje sportom i, ono što je meni posebno drago, organizaciju niza aktivnosti za osobe s invaliditetom – istaknuo je Posavec.

Predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Posavec kazao je kako je u zadnjih desetak godina, od strane općina i gradova Istarske županije, uloženo više od 80 milijuna eura u sportsku infrastrukturu.

Nakon panela o značenju titule Europske regije sporta uslijedio je panel olimpijaca. Marija Vrajić, Ivan Horvat, Vjekoslav Oršolić i David Šain progovorili su o svojim sportskim uspjesima i plasmanu na Olimpijske igre, a mladima su poslali poruku o važnosti sporta za društvo u cjelini. Okupljenima su se obratili i ovogodišnji olimpijci Aurel Benović, Patrik i Anton Lončarić te Donna Vekić, koji se vrijedno pripremaju za predstojeće Igre, ali nisu propustili priliku podržati konferenciju i videoporukama progovoriti o ulozi sporta u njihovim životima. 

Quadrila u Osijeku osječko-baranjska županija Ispraćaj maturanata uz quadrillu i Rim Tim Tagi Dim Vinski mjesec Festival sira i vina Vinski mjesec slavi ljepote i užitke koji privlače turiste u Osječko-baranjsku županiju Sajam mogućnosti osječko-baranjska županija Sajam koji pomaže učenicima i studentima u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju