Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Više od 250 sportaša s invaliditetom u Brodsko-posavskoj županiji

Sportaši iz četiri zemlje natjecali se u znak sjećanja na "Bljesak"

storyeditor/2024-04-28/PXL_270424_113673906.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL NATJECALO SE više od 250 sportaša s invaliditetom iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske
U povodu 29. obljetnice oslobodilačke akcije, u Slavonskom Brodu održani su tradicionalni Međunarodni sportski susreti osoba s invaliditetom

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak", kojom je u samo 32 sata oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija u zapadnoj Slavoniji, ne izlazi iz sjećanja. I danas, 29 godina nakon uspješne akcije, hrvatski građani s ponosom se sjećaju dana kada su početkom svibnja 1995. hrvatski vojnici i policajci ušli u dotad okupirane Okučane.

Središnje obilježavanje "Bljeska" i ove je godine održano u Okučanima, a u Slavonskom su Brodu istim povodom održani tradicionalni, 24. Međunarodni sportski susreti osoba s invaliditetom.

Odali počast herojima

Više od 250 sportaša s invaliditetom iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske natjecalo se u košarci u kolicima, sjedećoj odbojci, visećoj kuglani i boćanju.

Želja organizatora bila je pokazati koje sve benefite sport pruža osobama s invaliditetom s obzirom na to da na taj način prelaze iz pasivnog dijela društva u aktivni, postaju odgovorni prema sebi, lakše svladavaju životne prepreke i postižu veću ravnopravnost u društvu.

– Osim prisjećanja na akciju 'Bljesak', cilj je ovih susreta i socijalizacija i integracija osoba s invaliditetom u društvo. Košarkaški klub invalida Brod postoji od 1998. i tijekom svih tih godina pomalo smo se razvijali. Danas imamo 27 aktivnih sportaša i više od 30 članova. Natječemo se s dvije momčadi u ligi košarkaša u kolicima – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Igor Ograjšek, koji je s kolegama položio vijence i lampione kod spomen-obilježja poginulim braniteljima "Kocke vedrine".

Susreti su održani pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te supokroviteljstvom Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Brodsko-posavske županije.

– Uvijek podržavamo hrvatske ratne vojne invalide kad je to potrebno, pa tako i ovdje, gdje smo prepoznali visoku razinu organizacije i sportskog duha sudionika. Dobrobiti sporta uvijek su tu, ne samo u tijelu i duhu, nego i uz druženje, ali najvažnije uz zajedništvo. Kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i danas – istaknuo je Ivan Turković iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Potpora i motivacija

Podrška natjecanju s jako dugom tradicijom ponovno je stigla i od Brodsko-posavske županije. Pročelnica Županijskog upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović istaknula je da se na ovaj način senzibilizira javnost za potrebu uključivanja osoba s invaliditetom u sport.

– Brojni su benefiti koje osobama s invaliditetom donosi bavljenje sportom. Prije svega to je utjecaj na njihovo zdravlje, na socijalnu i društvenu uključenost i u konačnici na kvalitetu života. Nama je jako bitno da na ovim susretima sudjeluju ekipe koje su tu već bile. Oni su potpora i motivacija svim budućim osobama s invaliditetom da se na ovaj način uključe u sport – poručila je Vukašinović.

Maturanti matematičkog smjera Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici Kristijan Gregorić i Mato Osman, uz mentorstvo profesora informatike Tomislava Šipeka, osmislili su aplikaciju pod nazivom "zamjene.hr" Među najboljima Virovitički maturanti osmislili aplikaciju zamjene.hr storyeditor/2024-04-29/Jaska_A2.jpg Jastrebarsko ima najmoderniji sustav upravljanja najvažnijim resursom - vodom Jastrebarsko među gradovima koji su najviše uložili u kvalitetu života storyeditor/2024-04-25/Istra_OBZ.jpg Izaslanstvo Istarske županije posjetilo je nedavno Osječko-baranjsku županiju "Posebno nas veseli čuti da je i sport oblik privlačenja gostiju na destinaciju"