Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Moderan park za mlade u jednoj od najmanjih općina u Varaždinskoj županiji

Sračinec dobiva igralište od 8 milijuna kuna

1/3
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Bit će pozornica s amfiteatrom, fitness na otvorenom, odbojka na pijesku, stijena za penjanje, pametne klupe...

Sračinec, jedna od najmanjih općina u Varaždinskoj županiji, dobiva jedno od najvećih dječjih igrališta u Hrvatskoj, a možda i šire, vrijedno čak osam milijuna kuna! Nema čega tu neće biti, od ljetne pozornice, stijene za penjanje i fontana do igrališta za boćanje i odbojku na pijesku. Park Velika graba, nazvan po toponimu po kojem je taj dio sela oduvijek poznat, još otkako je tuda tekao rukavac rijeke Drave, za nekoliko tjedana postat će okupljalište za sve generacije, ne samo za djecu i mlade.

IZUZETNO VAŽAN PROJEKT Počinje gradnja i rekonstrukcija vodnokomunalne infrastrukture u Slatini

Prostor za piknik

Načelnik Božidar Novoselec kaže da mu je ideja o igralištu sinula još prije pet, šest godina.

– Znao sam da će se otvarati europski fondovi za takve namjene, pa zašto taj novac koji se nudi ne iskoristiti? Počeli smo s idejnim projektima za park Velika graba pa, kad su se natječaji raspisali, prijavili smo naših 10.000 četvornih metara sa sadržajima za sve populacije, od vrtićke djece do umirovljenika. Htjeli smo da tu bude pozornica s amfiteatrom za ljetne predstave na otvorenom, koju će moći koristiti i škola i vrtić, za razne glazbene programe i slično. Zatim, tu je i fitness na otvorenom kako bi mladi mogli vježbati, odbojka na pijesku, badminton, veliki šah na tlu i šah na stolovima, viseća kuglana, edukativne staze, stijene za penjanje, pametne klupe... Teško je sve nabrojiti – kaže nam načelnik te općine s oko 4700 stanovnika u dva naselja. U samom Sračincu živi ih oko 3700. Prosječna dob mještana je 36,5 godina. Zamišljen je i prostor za piknik u sjenovitom dijelu parka s klupama i stolovima za blagovanje na otvorenom.

– Imamo dvije fontane, simbolično dva općinska naselja, Sračinec i Svibovec Podravski. Povezana su riječnim tokom jer na području općine imamo i rijeku Dravu. Uz vodu će biti klupe za odmaranje i opuštanje – dodaje načelnik.

RADOVI U KUTINI Kraj Općinskog suda 13 novih parkirališnih mjesta

Novac iz EU

Iz europskog fonda za ruralni razvoj za park im je odobreno 6,1 milijun kuna bespovratnih sredstava, a očekuju i da će od Ministarstva regionalnog razvoja dobiti još oko milijun kuna.

– To nisu sredstva koje Europa samo tako nekome daje, treba imati viziju i morate biti sposobni Europi uzeti taj novac. Morate imati i nešto vlastitih sredstava, a mi smo nešto uštedjeli u četiri godine. Gotovo sam siguran da u Hrvatskoj nema ovoliko sadržaja za toliko generacija na jednom mjestu – kaže načelnik.

Mještani su oduševljeni idejom da se Velika graba, jedina udubina na području općine, pretvori u moderan park. Na toj je lokaciji prije bilo manje dječje igralište. Nije to zemljište bilo zapušteno, ali nije se previše ni koristilo. Na natječaju za radove izabrana je zajednica dviju tvrtki. U selu je bilo rogoborenja, nisu svi blagonaklono gledali na taj projekt koji je postao i poligon za politička prepucavanja. Većina radno sposobnog stanovništva zaposlena je u susjednom Varaždinu i na području općine u kojoj rade brojna privatna građevinarska, obrtnička, trgovačka, ugostiteljska i servisna poduzeća.