Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Suradnja Međimurske županije i HGSS-a

Stigla velika pomoć u spašavanju – psić Whispers

storyeditor/2024-05-17/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija MLADI PAS već je uključen u specijalnu obuku

Međimurska županija pomaže Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Stanici Čakovec, što dokazuje i potpisani sporazum koji je članovima ove Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa. Sporazum su uz prisustvo posebnog 'svjedoka', psića nazvanog Whispers, potpisali župan Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2177 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji.

Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama. Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u zajednici, ali i na široj razini kada je o sigurnosti riječ.

Njihova osposobljenost je iznimna, o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali.

– Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa – istaknuo je župan. Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija.

– Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji – rekao je pročelnik Putar. U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se provoditi i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje. U županijskom proračunu ove je godine osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost, izvijestila je Međimurska županija. 

storyeditor/2024-05-20/Revija_4.jpg U sklopu revije održane su i utrke 1. kola Croatia kupa Natjecatelji u jednopregu i dvopregu stigli iz cijele zemlje storyeditor/2024-05-20/Zavrsna_geotermali.jpg Projekt je vrijedan više od 350.000 eura Zurovec: Mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni storyeditor/2024-05-17/trznica_A.jpg Koprivnica raspisala urbanističko-arhitektonski natječaj Grade se moderna tržnica i knjižnica za 8,8 milijuna eura