Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Približava se kraju projekt jedinstven na svijetu

Stijene im neće više padati u dnevne boravke

Omiš odroni stijena
1/7
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Projekt je vrijedan 35 milijuna kuna, a povećat će sigurnost građana Omiša i preventivno smanjiti mogućnost obrušavanja stijena - rekao je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović

Stijene iznad Omiša, koje su znale padati na krovove i u dnevne boravke Omišana, sanirane su na najkritičnijim mjestima. Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša, Dubravko Ponoš, predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i Ivo Tomasović gradonačelnik Omiša bili su nazočni na završnoj, helikopterskoj montaži protuodronskih zaštitnih barijera u okviru izrazito tehničko - tehnološki zahtjevnog projekta Sanacije potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase iznad Grada Omiša.

Župan Boban donirao sanitetsko vozilo 'Iznajmljivačima sa srcem' za prijevoz djece s posebnim potrebama Župan Boban donirao sanitetsko vozilo 'Iznajmljivačima sa srcem'

Projekt se razvija još od 2011. godine, a u listopadu 2016. počeo se realizirati. Ugroženo područje se proteže preko gotovo cijelog starog dijela grada Omiša u ukupnoj dužini od oko dva kilometra.

- Projekt je vrijedan 35 milijuna kuna, a povećat će sigurnost građana Omiša i preventivno smanjiti mogućnost obrušavanja stijena, kojeg je bilo u prošlosti. Ovako složen projekt nije napravljen nigdje na svijetu, a ovo je prva faza, koja će biti gotova u mjesec-dva do početka turističke sezone – rekao je Tomasović.

Štromar i Ponoš su potvrdili kako će se pristupiti i izgradnji druge faze, ali prerano je govoriti što se sve još treba napraviti, koliko će koštati i iz kojih će se sredstava plaćati.

- Ovoj Vladi su bitni projekti koji štite ljude, a to je upravo ovaj projekt. Daje veću sigurnost ljudima, izuzetno je kompleksan, opasnosti su velike i čestitam svim sudionicima u projektu – rekao je Štromar.

Programeri u Splitu HR Cloud Zaposlili 30 programera u Zagrebu jer Splitu manjka informatičara požar Potpisan ugovor Dalmaciji sustav protupožarnog videonadzora vrijedan 20 milijuna kuna