Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Demografska obnova Belog Manastira

Stipendije studentima, a prvi put i srednjoškolcima

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Dodjela gradskih stipendija, koja je ove godine proširena i na srednjoškolce, samo je jedna od mjera demografske obnove grada, ističe gradonačelnik Tomislav Rob

Grad Beli Manastir dugi niz godina stipendira nadarene studente, studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, studente s osnova socijalnog statusa te studente koji su djeca hrvatskih branitelja i stradalnici Domovinskog rata.

Potpisani ugovori vrijedni 1,15 milijuna kuna koji će pomoći demografskoj obnovi županije Novac će dobro doći za opremanje, a super je i to što sam svu dokumentaciju prikupio u 2 sata

Mjesečna visina stipendije iznosi 500 kuna, a u akademskoj godini 2019./2020. potpisano je 27 jednogodišnjih ugovora o stipendiranju (7 za napredne studente, 7 za one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, 6 za studente s osnova socijalnog statusa te 7 ugovora za djecu hrvatskih branitelja i stradalnike Domovinskog rata). Tako se broj stipendiranih studenata popeo na 56.

Prvi put, Grad je objavio i natječaj za stipendiranje učenika s prebivalištem na području Belog Manastira koji su upisani u srednje škole u RH u redovite programe strukovnog srednjoškolskog obrazovanja i već primaju stipendiju neke tvrtke ili obrta. Stipendije će se dodjeljivati u visini jednakoj mjesečnom iznosu stipendije koju učenik prima od gospodarskog subjekta, ali ne više od 400 kuna. U sklopu natječaja potpisano je 10 stipendijskih ugovora s učenicima koji se školuju u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir te u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi u Osijeku.

Energetski se obnavljaju i osječki te belomanastirski dom za starije Obnovom 54 zgrade samo na režijama uštedjet će se 11 milijuna kuna godišnje

– Dodjela gradskih stipendija, koja je ove školske godine proširena i na stipendiranje učenika srednjih škola, samo je jedna od mjera demografske obnove grada – ističe gradonačelnik Tomislav Rob.

Stipendiranjem učenika i studenata, dodao je, rasterećuje se obiteljski budžet, a uključivanjem gospodarskih subjekata potiče razvoj zajednice i ostanak mladih.