Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potpisani ugovori vrijedni 1,15 milijuna kuna koji će pomoći demografskoj obnovi županije

Novac će dobro doći za opremanje, a super je i to što sam svu dokumentaciju prikupio u 2 sata

1/4
Foto: Branimir Bradarić
Među mladima iz cijele županije vladao je velik interes pa su županijske vlasti u dva navrata podizale proračun za ovu mjeru

Nakon raspisanog Javnog poziva, a onda i cijele procedure koja ga je pratila, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i županijski pročelnik za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić potpisali su Ugovore o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade ili mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu. Ugovori su potpisani s 40 mladih i mladih obitelji kao pomoć za kupnju prve nekretnine. Cilj mjere bio je pomoći mladom stanovništvu u rješavanju stambene problematike, naseljavanja mladih obitelji te sprječavanje iseljavanja te populacije iz najistočnije hrvatske županije.

Predstavljeni zaključci projekta ROSEWOOD Za pametno korištenje šumske sirovine - 21 primjer

– Ova mjera je jako dobra i predstavlja nam veliku pomoć. Samu kupnju nekretnine nije olakšala ali jest opremanje gdje svaka kuna jako dobro dođe. Pozitivno je i što nije trebalo puno dokumentacije tako da sam za dva sata prikupio sve što je bilo potrebno i prijavio se za natječaj. Poslije toga preostalo je samo bilo čekati konačnu odluku, a i to je bilo brzo – rekao je jedan od potpisnika ugovora Goran Kolar.

Govoreći o provedbi mjere pročelnik Šarić podsjetio je da je prvotno planiran proračun od 800.000 kuna za realizaciju ove mjere da bi zbog velikog interesa povećan na 1,15 milijuna kuna.

– Mjera se pokazala kao iznimno interesantna, a to pokazuje i interes mladih iz cijele županije. Planiramo je provesti i sljedeće godine, ali i s višim iznosima, te uvesti nove poput adaptacije ili nabavke građevinskog materijala, a sve s ciljem zadržavanja mladih obitelji – rekao je Šarić.

Održana završna konferencija projekta „Sva lica knjiga – SLIKA“ U dvije godine opremili učionice i knjižnice, imali terensku nastavu...

Prema odredbama ove mjere potpore za mlade u selima iznosile su 35.000 kuna, a u gradovima županije 25.000 kuna. Nakon potpisivanja ugovora ubrzo će uslijediti i isplata sredstava poslije čega korisnici potpore imaju rok od šest mjeseci da prilože potvrdu o prebivalištu. Isto tako nekretninu ne smiju prodati u roku od pet godina.

– Najvažnije je da čovjek ima radno mjesto i smještaj za sebe i obitelj. Nastojat ćemo omogućiti u budućem razdoblju i druge mjere koje su još efikasnije jer sigurnost života, radno mjesto, stambeno pitanje i sigurnost granica, vrlo nam je važno da mladost ostaje u graničnim područjima naše županije – rekao je župan Galić.

U Vukovar stigla 24. humanitarna pomoć „Vukovaru ZaDar“ 24. humanitarna akcija 'Vukovaru ZaDar' Zadrani za socijalno ugrožene vukovarske obitelji prikupili 32.000 kuna

Dodao je da je kroz županijski agroklaster i organizaciju obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava žele potaknuti proizvodnju onih roba koje će omogućiti egzistenciju.