Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljeni zaključci projekta ROSEWOOD

Za pametno korištenje šumske sirovine - 21 primjer

Foto: Centar kompetencija
Direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca Ivan Ambroš predstavio je zaključke projekta ROSEWOOD (Obzor 2020)

Direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca Ivan Ambroš, kao menadžer centra za istočnu Europu za održivo korištenje šumske sirovine (East Europe Hub), predstavio je zaključke u okviru projekta ROSEWOOD (Obzor 2020). Zaključci su predstavljeni na Konferenciji o inovacijama u šumarstvu koja je održana u Europskom odboru regija u organizaciji Komisije za prirodne potencijale (NAT – Commission for natural resources) a uz suorganizaciju Europskog šumarskog instituta (EFI) i projekta ROSEWOOD.

Veliki projekt u Čađavici Gradit će se regionalna klaonica

Prvi dio konferencije bio je usmjeren na predstavljanje izazova i pitanja vezanih za inovacije u sektoru šumarstva, kao i alata koji su dostupni na razini Europske unije. Drugi dio konferencije bio je fokusiran na prezentaciju primjera najboljih praksi. U tom su dijelu sudjelovali i koordinator projekta ROSEWOOD s voditeljima centara za južnu, središnju i istočnu Europu u okviru kojeg je Ambroš iznio preporuke donosiocima odluka za jačanje lokalnih lanaca vrijednosti od stabla u šumi pa sve do finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti.

OPG Čolakovac – Mijić iz Gradišta gradi farmu svinja vrijednu sedam milijuna kuna Nemamo preradu, ali zato sve što proizvedemo odmah i prodamo

Centar kompetencija, kao centar za istočnu Europu, okupio je 52 stručnjaka iz 42 institucije iz 10 europskih zemalja. Stručnjaci iz različitih sektora u okviru lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije nominirali su 21 primjer dobre prakse i inovacija iz cijele Europe koji se mogu implementirati u zemljama istočne Europe za pametno i održivo korištenje vrijedne šumske sirovine.