Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
OPG Čolakovac – Mijić iz Gradišta gradi farmu svinja vrijednu sedam milijuna kuna

Nemamo preradu, ali zato sve što proizvedemo odmah i prodamo

1/13
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Otvaranjem nove farme sada će godišnje uzgajati 70 komada krmača i oko 1500 komada tovljenika, a dosad su imali 25 komada krmača i oko 300 komada tovljenika

Poslije više desetljeća napornoga rada u ratarstvu i stočarstvu te stjecanja znanja i iskustva, OPG Čolakovac – Mijić iz Gradišta, nedaleko od Županje, odlučio se za gradnju nove moderne farme svinja. Proizvodnja ovoga OPG-a sada će, s trenutačnih 25 komada krmača i oko 300 komada tovljenika, biti znatno povećana. Vrijednost ulaganja za obje investicije je oko 7,1 milijun kuna, od čega je ukupni iznos potpore viši od 5,2 milijuna kuna. Radovi na gradnji farme počeli su 10. ožujka 2019. godine.

Civilna zaštita i MUP organizirali konferenciju o smanjenju rizika od katastrofa Procjena rizika pa izrada plana kako biti učinkovit za katastrofe

Obrađuju i 110 hektara

– Za jedan ovakav veliki projekt i ulaganje u našem radu trebalo je puno hrabrosti jer poslije ovoga više ništa neće biti isto. Otvaranjem nove farme sada ćemo godišnje uzgajati 70 komada krmača i oko 1500 komada tovljenika – kažu iz ovoga OPG-a koji predstavlja jedno pravo obiteljsko gospodarstvo na djelu.

Naime, na OPG-u radi devet članova obitelji i dva zaposlena. Hranu za stoku osiguravaju sa 110 hektara zemlje koju obrađuju. Njihov je 61 hektar, a ostatak zemlje zakupljuju. Da bi osigurali ishranu svoje stoke, obrađuju 44 hektara poljoprivrednih površina na području Nove Gradiške koja je 120 kilometara udaljena od Gradišta.

– Radimo puno i kvalitetno. Nemamo preradu, ali zato imamo osigurano tržište za cjelokupan naš uzgoj. Naši proizvodi odlaze u Istru, Dalmaciju, a opskrbljujemo meso i proizvođačima kulena i kobasica. Vidjet ćemo kako će se posao razvijati dalje u budućnosti i hoćemo li imati potrebe za još zemlje ili ćemo nabavljati gotovu hranu s obzirom na povećanje proizvodnje – ističu iz OPG-a.

U Novom Sadu održana završna konferencija međunarodnog projekta Virtualni i kulturni turizam Totemi, hologrami, novi vizualni identitet rezultat su ViCToura

OPG se prijavio na natječaj iz Mjere 4. „Ulaganja u fizičku imovinu“, podmjera 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ tip operacije 4.1.1. „Rekonstruk­cija, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – stočarstvo i peradarstvo iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., i to za OPG s ukupnim ekonomskim standardnim rezultatom od 8000 do 250.000 eura. Također, prijavili su se i na natječaj na tip operacije 4.1.2. „Zbrinja­vanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju također je financirala gradnju i opremanje farme. OPG Čolakovac član je Proizvođačke organizacije “Slavonski svinjogojac”, a trenutačno isporučuje svinjske butove na području Istre za proizvodnju “Istarskog pršuta”, a okončanjem ovog projekta EU povećat će proizvodnju i isporuku.

Zapaženi rezultati Centra kompetencija za istraživanje i razvoj, čiji je osnivač Županija Postoje tek dvije godine, a već provode tri projekta vrijedna više od 36 milijuna kuna

Primjer uspješne suradnje

– Ovaj projekt pokazuje očigledni primjer uspješnog rada obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, kao i zajedničkog rada Općine Gradište, Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vlade – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.