Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Zapaženi rezultati Centra kompetencija za istraživanje i razvoj, čiji je osnivač Županija

Postoje tek dvije godine, a već provode tri projekta vrijedna više od 36 milijuna kuna

1/2
Foto: Centar kompetencija
Tri projekta koje Centar provodi su „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“, EU projekt ROSEWOOD te međunarodni istraživački projekt LignoLink

Iako je osnovan prije samo dvije godine, Centar kompetencija za istraživanje i razvoj, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, može se pohvaliti da provodi tri projekta vrijedna više od 36 milijuna kuna. Istodobno u postupku evaluacije je 14 novih projekata vrijednih više od 20 milijuna kuna. Radi se uglavnom o projektima za poduzetnike koji nabavljaju modernije strojeve i unapređuju svoje poslovanje.

Božo Galić Dani hrvatskog turizma Više nema izlike – Srijem i Slavoniju morate posjetiti

Vrijedni prirodni resursi

– Vukovarsko-srijemska županija, kao i cijela Slavonija, Srijem i Baranja, ima vrijedne prirodne resurse. Našim prirodnim potencijalima potrebna su vrhunska znanja i napredne tehnologije, kroz prijenos tehnologije i prijenos znanja, spajanjem gospodarstva sa znanosti – kaže direktor Centra Ivan Ambroš.

Govoreći o aktualnim projektima koje provodi Centar, Ambroš ističe infrastrukturni projekt „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ vrijedan 25 milijuna kuna, EU projekt ROSEWOOD, financiran iz programa Obzor 2020. vrijedan 10 milijuna kuna te međunarodni istraživački projekt LignoLink koji financira njemačko federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Gastronomija “Mali fajferica gastro show” oduševio u Istri

Ambroš naglašava i činjenicu da je Centar kompetencija jedina institucija s područja županije koja se nalazi u odabranom društvu nositelja i partnera na uspješnim projektima financiranim iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

– “Obzor 2020. - uspješnice u Hrvatskoj” je informativno-promidžbena publikacija u kojoj su prikazani podaci o sudjelovanju hrvatskih organizacija u najvećem programu EU za financiranje istraživanja i inovacija Horizon 2020. – pojašnjava Ambroš.

Pomoć poduzetnicima

Ambroš kaže da se uskoro očekuje početak građevinskih radova na Drvno-tehnološkom centru Slavonski hrast te da će u okviru ovoga projekta poduzetnicima biti pružane usluge pripreme i provedbe projekata, a uz infrastrukturu malim poduzetnicima bit će na raspolaganju i usluge razvoja novih proizvoda s naprednim 3D tehnologijama, usluge izrade prototipa novih proizvoda, usluge CNC stroja…

Projekt ROSEWOOD provodi se s još 14 europskih partnera.

ŽUPANIJA SE UKLJUČILA U PROMIDŽBU Baci kocku, uzmi karticu i odgovori – kako se zove plemićka obitelj iz Iloka?

– Cilj projekta je gradnja europske mreže regija koja će omogućiti prijenos dobrih praksi i inovacija u sektoru šumarstva i drvne industrije. Stoga su uspostavljena četiri Regionalna centra za održivo korištenje drvne sirovine i to za sjevernu, južnu, srednju i istočnu Europu – rekao je Ambroš.

LignoLink je projekt koji financira njemačko Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a uz glavnog koordinatora, institut Fraunhofer IMW iz Leipziga, na projektu sudjeluje 15 partnera iz 12 zemalja EU. Glavni cilj je transformacija europske ekonomije temeljene na fosilnim gorivima u bioekonomiju i kružnu ekonomiju. Naglasak je na razvoju i istraživanjima u području bioekonomije temeljene na drvnoj sirovini.