Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija povećala broj stipendista

Stipendije za 29 studenata koji su zadovoljili natječaj

Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravska županija postotno, na razini Hrvatske, bilježi najveći porast izdvajanja za stipendije i školarine - u pet godina iznos izdvojen za stipendije i školarine je povećan za čak 158 posto

– Povećani su troškovi života, inflacija je, a ako želimo pomoći mladima, ali i njihovim roditeljima, onda je ovo naša obveza i dužnost. Ove godine smo odlučili stipendiju dati svima koji su ispunili uvjete natječaja – rekao je virovitičko-podravski župan 
Igor Andrović pojasnivši pri tome kako umjesto prvotno planiranih deset studenata, stipendije za akademsku 2022./2023. godinu 
dobivaju svi oni koji su zadovoljili uvjete natječaja – njih 29. Od toga 17 je brucoša, a ostali su studenti viših godina.

Najviše je onih koji studiraju medicinu, sedmero, po četvero ih studira informatiku i građevinarstvo... Stipendija iznosi 800 kuna za svih 12 mjeseci.

Stipendira i učenike

Virovitičko-podravska županija trenutačno ima 41 stipendista, a s dodatnih 29 bit će ih ukupno 70. No, osim toga, Županija stipendira i 54 srednjoškolca koji se školuju za deficitarna zanimanja. Za srednjoškolske i akademske stipendije Virovitičko-podravska županija  godišnje izdvaja oko 900.000 kuna.

Prema podacima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija postotno, na razini Hrvatske, bilježi najveći porast izdvajanja za stipendije i školarine. Naime, u 2017. godini za stipendije i školarine izdvajala je 349.780 kuna, a pet godina potom taj se iznos penje na 900.000 kuna, što je povećanje za čak 158 posto.

– Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno, od ulaganja u infrastrukturu i nove škole, stvaranja boljih uvjete rada profesorima i učiteljima, a time i stvaranja boljih uvjeta za naše učenike ili studente. Županijske stipendije isplaćuju se svih 12 mjeseci. Smatram da je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta jer znamo koliko im je, posebno danas, svaka kuna važna. Jedino ulaganje u znanje i obrazovanje vodi do razvitka i napretka našeg društva i cjelokupne zajednice, jer je to i ulaganje u gospodarstvo. Studenti koji “danas” potpišu ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji, naravno uz uvjet da sve svoje obaveze izvrše, da završe fakultet u roku. Naravno, očekujemo da se nakon završetka studiranja vrate ovdje u županiju i da nađu svoj posao gdje ćemo im mi, kao Županija, uvijek biti potpora – naglasio je župan Andrović.

Županija pomaže Veleučilište

Virovitičko-podravska županija pomaže i rad Studentskog restorana Škola, a već 13 godina postoji i virovitički model sufinanciranja rada Veleučilišta u Virovitici. Jedini je to takav model i primjer zajedništva u Hrvatskoj, prema kojem Županija te svi gradovi i općine s njenog područja izdvajaju za Veleučilište u Virovitici. Veleučilište je obilježilo ove godine 15. obljetnicu postojanja, a za to vrijeme u Virovitici je diplomiralo ukupno 1147 studenata.