Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Početna konferencija europskog projekta RCGO Orlovnjak

Strateški projekt istočne Hrvatske

Foto: Osječko-baranjska županija
U Regionalnom centru za gospodarenje otpadom obrađivat će do 60.000 tona otpada godišnje

Gradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak jedan je od najvažnijih strateških projekata istočne Hrvatske.

Jedna od demografskih mjera Počela gradnja 24 stana po modelu POS-a

Prve aktivnosti pokrenute su još 2009., no tek od prošle godine dobiva realne okvire. Budući RCGO lociran je na području općine Antunovac, a njegov osnovni obuhvat odnosi se na uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s 485.000 stanovnika te rubnih dijelova tri susjedne županije s 28.000 stanovnika.

Sukladno proceduri realizacije projekta EU, u Osijeku je održana Početna konferencija Projekta "Izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju RCGO Orlovnjak". Nositelj je projekta tvrtka EKOS d.o.o., koja je sredinom 2018. potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 15 milijuna kuna, s time da je 85 posto osigurano iz OPKK-a, a 15 posto sredstva su Fonda. Između ostalih aktivnosti, do sada su potpisana četiri ugovora s izrađivačima studijsko-projektne dokumentacije i usluge promidžbe i vidljivosti.

Županija u 2019. godini zabilježila rekordan rast: "Četvrta smo kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj!"

Rok za izradu dokumentacije je 17. srpnja 2021., a potom slijedi gradnja cijelog kompleksa na kojem će se godišnje obrađivati do 60.000 tona miješanog komunalnog otpada i drugog neopasnog otpada. Investicija se procjenjuje na 300-500 milijuna kuna.