Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
SUFINANCIRANJE STUDENTSKOG VLAKA

Studenti i učenici opet besplatno u Zagreb, uskoro i u Osijek

Županija i HŽ i ove će godine sufinancirati “studentski vlak”
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Suradnja s HŽ-om radi dobrobiti studenata i učenika nastavlja se i ove školske godine.

Požeško-slavonska županija već nekoliko godina u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom sufinancira prijevoz studenata i učenika. Županija sufinancira 50 posto cijene karte, dok HŽ Putnički prijevoz sufinancira drugu polovicu pa učenici i redovni studenti ostvaruju besplatan prijevoz.

BESPLATAN PRIJEVOZ Prvi vlak studentske linije iz Osijeka kreće 11. listopada

Tim povodom održan je sastanak na kojemu su župan Alojz Tomašević, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te direktorica prodaje i marketinga Snježana Malinović dogovorili nastavak suradnje i ove akademske godine. Tako na relaciji Požega – Zagreb – Požega od jučer (nedjelja) ponovno prometuje besplatni vlak.

– Kako smo prošlih godina uvidjeli da su naši studenti i učenici iznimno zadovoljni studentskim vlakom, odlučili smo se za nastavak suradnje i ove godine. Tako će se naši studenti i učenici i ove godine besplatno voziti vlakom – rekao je župan Tomašević. On je naglasio da je više od 300 učenika i studenata koristilo ovaj način putovanja. Prošlu akademsku godinu ostvareno je više od dvije tisuće prijevoza budući da su škole i fakulteti zbog COVID-19 provodili online nastavu, a svakako treba spomenuti pretprošlu godinu u kojoj je ostvareno više od 7 tisuća prijevoza.

– Besplatnim putovanjima u Zagreb smanjuju se troškovi studiranja. Želimo pomoći obiteljima čiji se studenti i učenici školuju izvan naše županije jer putovanja kući za vikend veliko su opterećenje za njihove kućne proračune – poručio je župan. Pravo na prijevoz vlakom ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola.

Nova školska godina očekuje se u izazovnim okolnostima, puno toga još se ne zna i očekuju se upute resornog ministarstva Pomoć djeci i roditeljima Prijevoz autobusom i vlakom i dalje besplatan za sve učenike

Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području županije. Uskoro će ova mogućnost vjerojatno biti otvorena i za studente koji studiraju u Osijeku, za koje u županiji stalno pokušavaju pronaći model kako i njima pomoći i osigurati im jednake uvjete.