Izbornik
Naslovnica Županije
Studenti će i dogodine besplatno putovati vlakom unutar Hrvatske

Studenti vlakom na faks, jednodnevne izlete, liječniku, na ljetovanje i slično

SUFINANCIRAJU se troškovi prijevoza za 800 studenata s područja županije koji redovito studiraju
1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavska županija i HŽ potpisali 95.679 eura vrijedan ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza željeznicom

Studenti iz Brodsko-posavske županije i iduće će godine moći besplatno i neograničeno putovati vlakom širom Hrvatske. Rezultat je to 95.679,87 eura vrijednog ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih studenata koji su u Velikoj vijećnici županijske uprave potpisali predsjednik Uprave HŽ-a Putničkog prijevoza Željko Ukić i župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije. Ugovorom su uređena međusobna prava i obveze vezano uz sufinanciranje troškova prijevoza za čak 800 studenata s područja županije koji redovito studiraju na području RH.

Olakšanje roditeljima
Sufinancirani prijevoz obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, odlazak na ljetovanje i slično.

Riječ je zapravo o nastavku provedbe Vladina projekta kojim se studentima omogućuje neograničeno korištenje željezničkog prijevoza po jedinstvenoj cijeni od 9,95 eura mjesečno.

Brodsko-posavska županija u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz redovitih studenata s prebivalištem na području županije koji su to pravo stekli prijavom na javni poziv koji raspisuje nadležni upravni odjel.

– Hvala HŽ-u Putničkom prijevozu što je prepoznao ovakav projekt kao i Vladi RH koja mu je pružila potporu u vjeri kako će ova mjera donijeti olakšanje studentima i njihovim roditeljima. Vjerujem kako će to potaknuti mlade da se poslije završetka studija vrate u našu županiju, radi čega je i sam ugovor jako važan – rekao je župan Marušić.

Na sastanku je istaknuto kako je zabilježeno stopostotno povećanje prijevoza željeznicom u sklopu projekta, što znači da su ga studenti prepoznali kao kvalitetnog i isplativog. Brodsko-posavska županija će, u okviru svojih mogućnosti, i dalje pružati slične potpore mladim ljudima.

Milijun putovanja godišnje
Župan Marušić osvrnuo se i na pitanje usklađivanja novog voznog reda s potrebama učenika osnovnih i srednjih škola te zaposlenika koji koriste željeznicu te najavio radni sastanak na kojem će se pokušati iznaći najbolje opcije.

Predsjednik Uprave HŽ-a Putničkog prijevoza Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo što se projekt nastavlja te dodao kako je Vlada RH do 31. prosinca 2024. donijela mjeru koja omogućuje svim učenicima i djeci predškolske dobi neograničeno i besplatno putovanje vlakom.

– To je samo dio programa revitalizacije željezničkog sustava koji uključuje i obnovu pruga i nabavu novih vlakova i kojim se nastoje potaknuti sve generacije da putuju vlakovima – istaknuo je Ukić. On je dodao kako, u odnosu na prošlu godinu, putovanje željeznicom bilježi porast od 25 posto te da nedostaje još pedesetak tisuća putovanja kako bi se ostvarila brojka od milijun putovanja godišnje.

PREDSTAVLJENA je web aplikacije koja građanima daje podatke o tome isplati li se ili ne postavljanje solarnih panela Mapa solarnog potencijala u Vinkovcima Web aplikacija za izračun snage solarne elektrane na krovovima kuća GOST IZNENAĐENJA bio je kvizaš Dean Kotiga, koji je kratkim kvizom provjerio znanje profesora iz raznih kategorija, a svakome tko je točno odgovorio uručen je mali znak pažnje Gost iznenađenja bio je kvizaš Dean Kotiga Priznanja učiteljima za trud i vrijeme koje su dali djeci RADOVE je obišao i gradonačelnik Kašuba Ulaganje u prometnu sigurnost u Našicama Nogostup u Brnjikovoj ulici vrijedan 39.000 €