Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
PODMIRIVANJE TROŠKOVA

Studentima besplatan prijevoz vlakovima do mjesta studiranja

Županija i HŽ i ove će godine sufinancirati “studentski vlak”
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Studentima iz Splitsko-dalmatinske županije osiguran je besplatan prijevoz do bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj.

– Bez obzira na teške posljedice pandemije virusa COVID-19 na gospodarstvo na području Splitsko-dalmatinske županije, kao i cijele Hrvatske, koje su se odrazile i na proračun županije, Splitsko-dalmatinska županija nije prestala sufinancirati nijednu bitnu demografsku mjeru: od novčanih naknada obiteljima novorođene djece, preko sufinanciranja nekih dječjih vrtića i škola s cjelodnevnim boravkom, do programa obnove ili gradnje kuća na rubnim područjima županije “Tu je tvoj dom” – kaže splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Županija i HŽ i ove će godine sufinancirati “studentski vlak” SUFINANCIRANJE STUDENTSKOG VLAKA Studenti i učenici opet besplatno u Zagreb, uskoro i u Osijek

Svaki plaća pola

– Nastavljamo i s poticanjem Centra izvrsnosti u koji se ponovno upisalo više stotina darovitih učenika, kao i s projektom ICT SDŽ, promoviranjem i poticanjem mladih informatičara kroz edukaciju i organizaciju stručnih konferencija. Jednako tako, i ove godine Splitsko-dalmatinska županija, zajedno s HŽ-om, osigurava besplatan prijevoz studentima s područja Županije, u jednakim omjerima – ističe župan Boban.

To je vijest koja je obradovala studente iz ove županije koji se i dalje mogu besplatno voziti vlakovima do mjesta u kojem studiraju, bilo gdje u Hrvatskoj. Naime, nastavkom suradnje HŽ Putničkog prijevoza i Splitsko-dalmatinske županije redovnim studentima s prebivalištem na području Županije od 5. listopada 2020. do 16. srpnja 2021. godine omogućava se besplatan željeznički prijevoz do mjesta studiranja u Hrvatskoj. Besplatan prijevoz studentima osiguravaju Županija Split sko-dalmatinska i HŽ Putnički prijevoz u jednakim omjerima od 50%.

BESPLATAN PRIJEVOZ Prvi vlak studentske linije iz Osijeka kreće 11. listopada

Prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova, a s pametnom karticom studenti će karte preuzimati na blagajnama HŽPP-a i u vlaku. Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, studenti trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice na koju će im biti dodijeljen profil studenta Splitsko-dalmatinske županije, uz predočenje identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljivo prebivalište na području Županije i potvrde Županije o statusu redovnog studenta.

Cijena izrade studentskog profila iznosi 50 kn. Svim studentima koji su na pametnoj kartici imali profil “Student Splitsko-dalmatinske županije” moguće je produžiti profil za akademsku godinu 2020./21. na temelju ovjerenog indeksa ili potvrde fakulteta o upisanoj godini o redovnom studiranju bez dodatne potvrde Županije. Studenti koji do sada nisu putovali na osnovu profila “Student Splitsko-dalmatinske županije” moraju za njegovu dodjelu donijeti navedenu potvrdu iz Županije.

Nova školska godina očekuje se u izazovnim okolnostima, puno toga još se ne zna i očekuju se upute resornog ministarstva Pomoć djeci i roditeljima Prijevoz autobusom i vlakom i dalje besplatan za sve učenike

Nastavak suradnje

– Na temelju Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unapređenju integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije koji je sklopljen 30. travnja 2018. u Splitu, te Ugovora o besplatnom prijevozu studenata iz 2018. godine, ovime se nastavlja uspješna suradnja HŽ Putničkog prijevoza i Splitsko-dalmatinske županije u cilju povećanja mobilnosti i poboljšanja kvalitete života građana – priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.