Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Predstavljena je Predinvesticijska studija melioracijskog uređenja Konavoskog polja, jedna od najsloženijih u Hrvatskim vodama

Studija o melioraciji Konavoskog polja

Foto: DNŽ
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako se na projektu melioracije intenzivno radi zadnje dvije godine

Prezentacija Predinvesticijske studije melioracijskog uređenja Konavoskog polja održana je u palači Ranjina. Predstavio ju je Enes Obarčanin iz tvrtke Vodoprivredni projekti biro Zagreb.

Studija od 600.000 kuna

Ova važna studija vrijedna je 600 tisuća kuna, a izradu su sufinancirale Hrvatske vode i Dubrovačko-neretvanska županija te je njome definirana podloga na kojoj će se raditi daljnji potezi za provođenje melioracije, ali i komasacije Konavoskog polja.

– Ovim putem želim prvenstveno zahvaliti Hrvatskim vodama, ali i Općini Konavle na čelu s načelnikom Božom Lasićem koji  je veliki naglasak stavio upravo na Konavosko polje. Naravno, polje ima veliki potencijal i vidjeli smo jednu jako važnu studiju na kojoj ćemo temeljiti daljnje korake. Na projektu melioracije Konavoskog polja ustrajat ćemo  i dalje, svi zajedno i Županija će pružiti svu potrebnu potporu – rekao je prilikom predstavljanja Predinvesticijske studije melioracijskog uređenja Konavoskog  polja župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako se na projektu melioracije intenzivno radi zadnje dvije godine.

– Paralelno s postupcima za melioraciju razrađujemo i pitanja imovinsko-pravnih odnosa i tu svakako isto napredujemo. Zahvaljujem prvenstveno županu i nadležnom upravnom odjelu na pomoći i potpori i svakako ćemo ustrajati i dalje na ovom iznimno važnom projektu – naglasio je načelnik Božo Lasić.

Izrada geodetskih elaborata

Inače, u studiji je istaknuto i pet varijantnih tehničkih rješenja za sustav melioracije Konavoskog polja s njihovim prednostima i 
potencijalnim nedostatcima, a projekt melioracije ocijenjen je kao najsloženiji koji je dosad izrađivan u okviru Hrvatskih voda. Uskoro će biti potpisan i ugovor između Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Konavle za daljnje postupke, to jest izradu geodetskih elaborata.

Uz župana Nikolu Dobroslavića i načelnika Božu Lasića  prezentaciji su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik UO za poduzetništvo, turizam i more DNŽ Ivo Klaić, pročelnik UO za ruralni razvoj, gospodarstvo i EU fondove Općine Konavle Perica Pušić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marina Oreb, voditelj Odsjeka za stratešku infrastrukturu i razvoj Zavoda za prostorno uređenje Stjepko Kovačić te predstavnik Hrvatskih voda Mario Obuljen.