Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
STALNO SAVJETODAVNO STRUČNO POVJERENSTVO

Studija utjecaja na okoliš obilaznice Orebića na javnu raspravu

Zbog velikih gužvi u trajektnoj luci Orebić i na cesti DC 414 u ljetnim mjesecima smanjuje se kvaliteta života stanovnika
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Nakon ove sjednice stečeni su uvjeti za upućivanje Studije utjecaja na okoliš u javnu raspravu.

Pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće sudjelovao je na prvoj sjednici Stalnog savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš državne ceste DC 414, odnosno obilaznice Orebića koji je iznimno prometno opterećen, posebice za vrijeme turističke sezone.

Ulica kardinala Stepinaca Jedna od najzapuštenijih ulica u Dubrovniku zasjala u novom ruhu

Državna cesta DC 414, koja se proteže od trajektne luke Orebić preko Stona do Zatona Doli, počinje na križanju s DC8 (Jadranskom magistralom) i pruža se duž cijelog poluotoka Pelješca, do trajektne luke u Orebiću. Sav promet usmjeren prema Korčuli, ali i prema vrhu poluotoka, odvija se u nastavku kroz samo naselje Orebić.

U ljetnim mjesecima se, rečeno je, radi povećanogteretnog i putničkog prometa, dodatno opterećuje trajektna luka Orebić čije su prometno-tehničke karakteristike nedovoljne za povećani promet. Sve navedeno rezultira pojačanim gužvama u samoj luci, ali i na postojećoj cesti DC 414, što nepovoljno utječe na sigurnost gradskog prometa i na razinu kvalitete života stanovnika. Gradnjom obilaznice Orebića cesta DC 414 produžit će se do naselja Perna gdje će sa županijskom cestom ŽC 6215 tvoriti trokrako križanje i tako osigurati spoj s budućom trajektnom lukom Perna.

Premijer na potpisu ugovora Rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale Za novu Lapadsku obalu Dubrovniku 70 milijuna nepovratnih kuna

Omogućit će se i razdvajanje tranzitnog i gradskog prometa te će se znatno poboljšati prometna protočnost i sigurnost. Ovaj zahvat dio je cjelovitog prometnog rješenja povezivanja Korčule i Pelješca. Nakon ove sjednice stečeni su uvjeti za upućivanje Studije utjecaja na okoliš u javnu raspravu.