Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
GOSTI IZ KINE

Suradnja s gradom u čijem su rezervatu utočište pronašle ugrožene pande

Posjet Kineza
Foto: Međimurska županija
U posjetu Međimurskoj županiji boravilo je izaslanstvo iz Chengdua, jednog od najvećih kineskih gradova

U posjetu Međimurskoj županiji boravilo je izaslanstvo iz Chengdua, jednog od najvećih kineskih gradova s oko 21 milijun stanovnika. U tom je gradu i jedna od svjetski poznatih atrakcija, rezervat posvećen zaštiti panda, a općenito se puno pozornosti daje konceptima korištenja zelene, obnovljive energije, te zaštiti okoliša. Industrija je usmjerena IT tehnologiji.

– Međimursku županiju na nacionalnoj razini izdvajaju odlični gospodarski rezultati, odnosno činjenica da nam je izvoz dvostruko veći od uvoza. Lani je iz našega kraja izvezeno roba i usluga u vrijednosti od 1,06 milijardi eura, dok je uvoz bio upola manji, a kontinuitet porasta broja poduzetnika ne pada od 2014. godine – rekao je župan Matija Posavec, dodavši da Međimursku županiju i Kinu povezuje višegodišnje prijateljstvo s nekoliko tamošnjih pokrajina i gradova.

– Njegovanjem prijateljstva otvaramo nove perspektive za naše regije i drago mi je da s gradom Chengduom dijelimo orijentiranost održivom razvoju i stvaranju pogodne poslovne klime za poduzetništvo, osobito ono okrenuto tehnologijama budućnosti. Povezuje nas i usmjerenost proizvodnji zdrave hrane te zaštiti poljoprivrede od negativnih utjecaja klimatskih promjena – dodao je župan. Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini podsjetila je na sporazum o suradnji koji je još 2022. povezao Grad Čakovec i Yangcheng te naglasila da su vrata Međimurske županije i Čakovca širom otvorena za suradnju.

– Dolazimo iz grada koji se iznimno brzo razvija te u njemu djeluje najveća kineska IT tvrtka. Uz poticanje IT industrije, podjednaku pozornost kao i vi posvećujemo razvoju održivog turizma te zaštiti proizvodnje hrane – rekao je potpredsjednik općinskog komiteta Chengdua Zuo Zheng.

Zelena tranzicija u MŽ MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Zelena tranzicija – uredit će se čak 30 lokacija diljem Međimurja storyeditor/2024-09-06/MZAnovo.jpg Srednja škola Prelog transformirat će se u centar izvrsnosti Jednosmjenska nastava u obnovljenim i dograđenim školama Četiri dionice nerazvrstanih cesta iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave prešle su u nadležnost Županijske uprave za ceste Međimurske županije Cestovna mreža ŽUC preuzeo novih 8,7 kilometara cesta