Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Završena energetska obnova zgrade Petrova Gora u Topuskom

Sustavnim ulaganjem do većeg broja turista u Topuskom

Foto: SMŽ
Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 16 milijuna kuna te je sufinanciran bespovratnim sredstvima

U sklopu projekta energetske obnove zgrade Petrova Gora provedena su praktički prva konkretna ulaganja u lječilište Topusko 
i Top Terme u proteklih desetak godina. Projekt energetske obnove zgrade Petrova gora izveden je u sklopu javnog poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pozitivan smjer

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 16 milijuna kuna, a sufinanciran je bespovratnim  sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Zahvaljujući projektu provedena je energetska obnova fasade, dovršena zamjena stolarije, uveden novi sustav grijanja i hlađenja primjenom ventilokonvektora s automatikom upravljanja, nadograđena postojeća ventilacija, ugrađena štedna rasvjeta, obavljena je rekonstrukcija balkona te su ugrađeni dodatni ventilokonvektori u prostorima zgrade Petrova gora.

– Da bi Topusko bilo konkurentno u kontinentalnom  turizmu, potrebna su sustavna ulaganja. Ovo nije proces koji se događa preko noći. No sinergijom Županije, Općine Topusko i države stvari su se pokrenule u pozitivnom smjeru – rekao je dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta i Top termi.

– Osim učinkovitijeg korištenja obnovljivih izvora energije ovim projektom povećana je kvaliteta liječenja i boravka pacijenata i zaposlenika ustanove koja je od ključne važnosti u zdravstvenom te gospodarskom  smislu ovog područja, cjelokupne 
Sisačko-moslavačke županije i  Republike Hrvatske – dodao je ravnatelj Mosler.

– Projektima poput ovog privući ćemo turiste i zdravstvenim i komercijalnim turizmom u Topuskom – istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak na završnoj konferenciji projekta.

– Kada govorimo o turizmu, Topusko je najvažnija turistička destinacija na području Sisačko-moslavačke županije, ali želimo da to bude i najatraktivnija destinacija kontinentalne Hrvatske. Zato su iznimno važna ova ulaganja i ona će se nastaviti i dalje. Veći broj turista znači i veće prihode, a to povlači i radna mjesta ovdje u Topuskom, kao i konkurentnu plaću – dodao je župan.

Sljedeći su bazeni i wellness

Uz energetsku obnovu, lječilište Topusko i Top Terme d.o.o. ovog trenutka provode još  sedam projekata čija je ukupna vrijednost, uključujući projekt  energetske obnove, 55,6 milijuna kuna. Najavljeni su i drugi projekti zahvaljujući kojima će se, između ostaloga, obnoviti bazeni te dodati novi sadržaji poput wellnessa.