Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Tehnološko-inovacijski centar Virovitica

Suvremeni će laboratoriji unaprijediti proizvodnju hrane

Na području Visoke škole gdje je studentski dom i restoran bit će i TIC
Foto: Kristijan Toplak
Investicija je vrijedna 17,5 milijuna kuna, a sve, do posljednje kune, nepovratni je novac iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom, a ondje će se raditi na istraživačko-razvojnim projektima u poljoprivredi, biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji. Projekte će odrađivati znanstvenici. Bit će to, stoga, znanstveno-istraživačka infrastruktura od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju.

Igor Andrović Razgovor s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem Stiže nam 1,5 milijardi kuna

Tri prioritetna područja

Investicija je vrijedna 17,5 milijuna kuna, a sve do posljednje kune nepovratni je novac iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor o gradnji potpisan je u svibnju, a u četvrtak je održana i početna konferencija projekta Tehnološko-inovacijski centar Virovitica.

Projekt je, inače, napisala županijska razvojna agencija VIDRA, a partneri u provedbi projekta i radu su Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku.

Strateški je cilj, istaknuto je, uspostava suradnje s privredom i lokalnom zajednicom.

– Odabrali smo tri prioritetna područja koja su i vezana za ovu županiju i koja imaju potencijal rasta i razvoja. To su proizvodnja i prerada mlijeka, meda i ljekovitog bilja. Naša uloga bit će uspostava odjela za razvoj i unapređenje procesa proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i ljekovitog bilja, dakle uspostava infrastrukture, edukacija osoblja, prijava novih projekta. U budućnosti će cilj biti rast gospodarstva, odnosno razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda te rast kvalitete i sigurnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – rekao je Jurislav Babić, dekan osječkog PTF-a.

Apikomora u Virovitici Tek četvrta u RH Apikomora u Virovitici za pomoć alergičarima

Adresa TIC-a bit će na području današnje Visoke škole u Virovitici, a riječ je o zgradi od 1754 četvorna metra.

Centar će imati Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, Prostor za spektrometriju i mikroskopiju, Prostor za pripremu uzoraka za analizu i Konferencijsku dvoranu.

– To je važan korak naprijed. Uložit će se velik novac u modernu opremu na kojoj ćemo moći raditi mi istraživači, kao i studenti i potencijalni proizvođači. Od razvoja novih proizvoda, unapređenja kvalitete i sigurnosti, analize proizvoda, sve će biti dostupno zainteresiranima, odnosno imat će sve što je potrebno i proizvođačima, ali i istraživačkoj zajednici – poručio je dekan Babić.

Jedina takva ustanova u VPŽ-u

– To je zasad jedina ustanova takve vrste u županiji i predstavlja značajan iskorak u ulaganju u istraživačku infrastrukturu – istaknuo je, pak, virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Veći broj turista Turistički boom Broj noćenja veći čak 73, a dolazaka 43 posto Župan Andrović i direktor Domogradnje Gregorić potpisali su ugovor za poduzetnički inkubator u Orahovici Počinje gradnja poduzetničkih inkubatora u Orahovici i Pitomači Tri inkubatora - snažan vjetar u leđa za 47 poduzetnika