Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
BBŽ PREDNJAČI U POVLAČENJU EU NOVCA ZA ŠKOLSTVO

“Svako dijete ima pravo na jednak standard u školama”

Obnova škole u Kapeli stajala je 2,4 milijuna kuna
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Kada se obnova i završi, Bjelovarsko-bilogorska županija uložit će dodatna sredstva u radove koji ne ulaze u energetsku obnovu poput bojenja zidova, novog namještaja i slično.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs nazočio je potpisivanju ugovora s izvođačem radova tvrtkom Jukić – DAM d.o.o. vezanog za europski projekt energetske obnove Osnovne škole Mirka Pereše u Kapeli vrijednog 2,4 milijuna kuna. Time Bjelovarsko-bilogorska županija, tvrde, nastavlja građevinski investicijska ulaganja kao najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske s investicijama od pola milijarde kuna dok je u Županiji trenutačno aktivno dvadesetak gradilišta.

Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Tek treća glazbena škola u državi gradi se u Bjelovaru

U njih ulazi i cjelokupna energetska obnova Osnovne škole Mirka Pereše u Kapeli koja podrazumijeva postavljanje vanjske ovojnice, izolaciju stropova, izolaciju podova, zamjenu vanjske stolarije, postavljanje nove LED rasvjete, poboljšanje postojećeg sustava grijanja i druge potrebne radove. Kada se obnova i završi, Bjelovarsko-bilogorska županija uložit će dodatna sredstva u radove koji ne ulaze u energetsku obnovu poput bojenja zidova, novog namještaja i slično.

– Bjelovarsko-bilogorska županija je prije šest godina bila zadnja u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava, a mi smo sada treći u apsolutnom povlačenju novca među svim županijama u Hrvatskoj. Moram reći da je to napor koji smo svi zajedno napravili i koji jednim dijelom se odnosi i na školstvo. U tim europrojektima imamo najveći EU projekt u Hrvatskoj i najveći EU projekt u bilo kojoj županiji, a to je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ali imamo i manje projekte. To mogu biti područne škole ili obnova naše Osnovne škole Mirka Pereše u Kapeli. Rekao sam da ćemo pozornost dati upravo školama i očekujemo da školske godine 2021./2020. devedeset posto učenika bude u novoobnovljenim školama. Samo se takvim ulaganjima može napraviti promjena pa mi radimo i najmanje škole jer svako dijete ima pravo na jednak standard ili ovakve matične škole. Ulaganje u školstvo ulaganje je u budućnost. Svota od 2,4 milijuna kuna koja je predviđena za ovaj projekt neće biti dovoljna i Županija će osigurati dopunska sredstva za sve ono što nije ušlo u energetsku obnovu poput bojenja zidova, rješavanje pitanja unutarnje stolarije ili pak novog namještaja. I tek ovakvim potezom moramo napraviti razliku – istaknuo je župan Bajs u Kapeli i najavio daljnja ulaganja u osnovnu školu u Kapeli, točnije gradnju nove školsko-sportske dvorane.