Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Sajam obrtničkih zanimanja

'Sve što želimo nositi, možemo si sami napraviti'

Sajam obrtničkih zanimanja
1/6
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Predstavnici srednjih strukovnih škola održali su brojne prezentacije, radionice, revije i simulacije, a o interesu dovoljno govori podatak o gotovo tisuću mladih posjetitelja

Kakve su mogućnosti školovanja za obrtnička zanimanja, koji programi se nude, mogu li se dobiti stipendije, kakvi su izgledi za zapošljavanje... To su samo neka od pitanja o kojima su se na prvom Sajmu obrtničkih zanimanja u Slavonskom Brodu mogli informirati učenici završnih razreda osnovnih škola. Predstavnici srednjih strukovnih škola održali su brojne prezentacije, radionice, revije i simulacije, a o interesu dovoljno govori podatak o gotovo tisuću mladih posjetitelja.

Azil u Brodu Psi i mačke na čekanju Azil za životinje radi se tri godine, potrošeno je 1,8 milijuna, a još ne radi

- Došao sam vidjeti što se nudi, a najviše me zanimaju poslovi vezani uz računala i automobile. Kažu da se s obrtničkim zanimanjima lako pronalazi posao, ali još nisam odlučio što ću upisati - kaže Vedran Ljubičić iz sibinjske OŠ Ivana Mažuranića. Kako je posljednjih godina interes za obrtnička zanimanja manji od potreba tržišta, sajmovi su dobra prilika za privlačenje mladih. Učenici obrtničkih zanimanja potrudili su se mlađim kolegama predstaviti sve prednosti školovanja za takve programe. Mnogi od njih su deficitarni i nude mogućnost zaposlenja odmah po izlasku iz školskih klupa. Buduća krojačica Andrea Jerković kaže da voli modu.

- Krojačko zanimanje vrlo je kreativno. Osim što sam ovladala tehnikom šivanja, naučila sam i kako u glavi stvarati sliku odjeće i kako te svoje zamisli primijeniti na platnu. Najzanimljivije je to što sve što želimo nositi možemo sami sebi napraviti - kaže Andrea. Mlade frizerke svoje su znanje i vještinu demonstrirale ugradnjom pletenica od umjetne kose, šišanjem, bojanjem i pravljenjem atraktivnih frizura za nadolazeću ljetnu sezonu.

- Ovisno o tome što vas zanima, u frizerstvu se možete bazirati na kemijske procese, styling ili šišanje. Nema nikakvih ograničenja. Česta su putovanja i nastupi na natjecanjima. Ako ste mladi i komunikativni, onda je to pravo zanimanje za nas - poručile su učenica Lidija Lešić i mentorica Blaženka Budimir. Na originalnu ideju došle su buduće kuharice iz Obrtničke škole, koje su odjevene u tradicionalnu narodnu nošnju svoj štand sa suhomesnatim proizvodima, sirom, umacima i pecivom pretvorile u pravi mali Oktoberfest. Uz pomoć profesorice njemačkog one su povezale strani jezik s obrtničkim zanimanjem.

- Kuharsku školu upisala sam zato što volim kuhati i pripremati različita jela. Teško je i naporno, najviše radite onda kada svi drugi odmaraju, ali to nije neka prepreka ako doista volite taj posao - rekla je učenica drugog razreda Antonela Sedlo.

Završen Svijet bajki u Brodu Svijet bajki Djeca vratila ključeve grada: Doviđenja dogodine! Otvorena izložba pod nazivom "Stoljeće slavonskobrodske gimnazije" Od udžbenika do plakata Prvih sto godina brodske Gimnazije M. Mesića