Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ugovori o stipendiranju po načelu darovitosti i deficitarnosti zanimanja

'Svi oblici pomoći studentima idu u smjeru njihova povratka u županiju'

storyeditor/2024-04-08/stipendije_1.jpg
Foto: bpz.hr UGOVORI o stipendiranju uručeni su studentima koji su ostvarili to pravo temeljem raspisanog natječaja
U županijskoj vijećnici potpisani su ugovori o stipendiranju studenata i sufinanciranju troškova rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija nastavlja tradiciju pružanja podrške redovitim studentima te razvoju visokog školstva, odnosno Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Ugovori o stipendiranju po načelu darovitosti i deficitarnosti zanimanja za akademsku godinu 2023./2024. u županijskoj su vijećnici uručeni studentima koji su ostvarili to pravo temeljem raspisanog natječaja.

Time je nastavljena dugogodišnja praksa koju Županija kontinuirano provodi na razne načine, stipendiranjem studenata po načelu deficitarnosti zanimanja, darovitosti, studenata medicine te sufinanciranja troškova prijevoza željeznicom.

Za deficitarne i darovite

U županijskom proračunu za 2024. godinu osigurano je 145.995 eura za stipendiranje studenata. Od ukupno 22 nova studenta, njih 16 ostvarilo je pravo na stipendiju po osnovi deficitarnosti, a šest na osnovi darovitosti. Iznos stipendije za studente koji studiraju u mjestu boravišta iznosi 105 eura, a za studente izvan mjesta boravišta 150 eura.

Čestitajući studentima i roditeljima na ostvarenom pravu na stipendiranje, župan dr. sc. Danijel Marušić naglasio je da Brodsko-posavska županija stipendira i studente medicine, za što su također osigurana sredstva u proračunu. Dodao je i kako vjeruje da će ove stipendije pomoći studentima te naglasio kako se nada da će se tijekom vremena iznos stipendija dodatno povećati. Zaželio je studentima da što lakše i brže završe studiranje.

– Ne treba zaboraviti da je to najljepši dio života mladih ljudi, koji Županija pokušava olakšati i na druge načine, poput sufinanciranja besplatnog prijevoza studenata željeznicom. Samo ove godine u proračunu je osigurano 95.679,97 eura za prijevoz čak 801 studenta. Svi oblici pomoći studentima idu u smjeru intencije da se mladi ljudi vrate i ostanu živjeti i raditi u našoj županiji – rekao je Marušić.

Razvija se i unapređuje

Istog dana potpisan je i sporazum o financiranju uređenja novih prostora i troškova rada vanjskih suradnika u nastavi brodskog Sveučilišta.

Sporazum vrijedan 291.099 eura potpisali su župan Marušić i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Ivan Samardžić u nazočnosti predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića. Marušić je rekao da vjeruje da će najmlađe sveučilište u Hrvatskoj itekako dobro iskoristiti ova sredstva, izrazivši pritom zadovoljstvo što je Brodsko-posavska županija potpora Sveučilištu koje se iz dana u dan sve više razvija i unapređuje.

Rektor Samardžić zahvalio je Županiji na velikoj i konkretnoj pomoći, koja nije izostala ni ove godine, a Sveučilište će je pametno iskoristiti za razvoj.

Brodsko-posavska županija i dosad je financijski pomagala rad Sveučilišta, pa je tako 2021. i 2022. godine ukupnim iznosom od 849.425.97 eura sufinancirala kupoprodaju nekretnina, rad vanjskih suradnika te uređenje novih prostora.

storyeditor/2024-04-08/Zapresic_B__1_.jpg Riješena još jedna crna prometna točka u Zaprešiću Otvoren kružni tok, na prometnice stižu i nove nadzorne kamere storyeditor/2024-04-05/WhatsApp-Image-2024-04-03-at-1_00_46-PM.jpeg Omiljeno javno igralište zasjalo novim sjajem Na Srednjiki obnovljena atletska staza i igrališta storyeditor/2024-04-04/sibenik_grad_za_mlade.jpg POS-ove stanove na Vidicima mlade obitelji plaćaju 1340 eura po kvadratu Šibenik drugi put zaredom dobio certifikat "Grad za mlade"