Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Veliko priznanje

Svjetska banka: Varaždin je najatraktivniji za poslovanje

Ivan Čehok
Foto: Grad Varaždin
Ocjenjivalo se pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije...

U Varaždinu je poslovanje najjednostavnije, zaključak je studije koju je objavila Svjetska banka nakon provedene analize u pet hrvatskih gradova. Uz Varaždin, to su i Zagreb, Split, Osijek i Rijeka.

– Najveće razlike u rezultatima u Hrvatskoj zabilježene su u ishođenju dozvola za gradnju, rješavanju trgovačkih sporova i pokretanju poslovanja. Za ishođenje dozvola za gradnju jednostavnog skladišta u Varaždinu potrebno je 112 dana uz trošak od 5,3 posto vrijednosti skladišta, odnosno dvostruko kraće s cijenom koja iznosi trećinu troška u odnosu na Split – navodi se u izvješću Svjetske banke.

Dravski bazeni Dravski bazeni Novo hit mjesto za kupanje: 'Bolje je nek negda'

Međunarodni standardi

Varaždin je u tome i iznad globalnog prosjeka. Vodi i u brzini dobivanja priključka električne energije zahvaljujući "pouzdanijoj opskrbi električne energije, uz kraće i rjeđe prekide usluge u usporedbi s drugim gradovima, te relativno kratkom čekanju za novo priključenje". Izvješće “Doing Business” u Europskoj uniji, za Hrvatsku, Češku, Portugal i Slovačku, predstavljeno je u hotelu Esplanade u Zagrebu. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, komentirajući najbolji plasman Varaždina među gradovima s najboljim praksama u Hrvatskoj koji su sudjelovali u istraživanju prema metodologijama Svjetske banke, navodi da je Varaždin osvojio najveći ukupni broj bodova i proglašen je najatraktivnijim za poslovanje. – Varaždin je najbolji grad za biznis u Hrvatskoj. U konkurenciji pet gradova u Hrvatskoj daleko smo iznad drugih. U nekim smo segmentima u europskom prosjeku i na europskoj razini, a u nekim zaostajemo. Međutim, ovi segmenti u kojima zaostajemo niti ne ovise o gradskoj vlasti. Riječ je, primjerice, o duljini trajanja sporova na trgovačkim sudovima, što nije u našoj nadležnosti. Ovo veliko europsko istraživanje provedeno je u pet država Europske unije. Iako su trenutačno u trendu takva istraživanja čijim rezultatima se onda svi "hvale", “Doing business” je jedno ozbiljno istraživanje i izvješće koje je rađeno po međunarodnim standardima i klasifikacijama. Varaždin je upravo prema tim međunarodnim standardima grad broj jedan za biznis u Hrvatskoj – istaknuo je gradonačelnik Čehok.

Što se analiziralo

U analizi je obuhvaćeno pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova. Rita Ramalho u ime Svjetske banke rekla je da bi Hrvatska zauzela 40. mjesto u globalnom rangiranju 190 gospodarstava, 11 mjesta bolje nego sad, samo kad bi Zagreb preuzeo najbolje prakse iz pet gradova.

Ivan Čehok Ugovor Počela energetska obnova gradskih vrtića