Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Đakovo uspješno i u drugoj fazi projekta "Zaželi"

Teško zapošljive žene brinut će se o starijima, nemoćnima i samcima

Đakovo Svi Zajedno
Foto: Maja Muškić
Tijekom provođenja prve faze projekta "SviZAjedno", ukupno 65 žena puna 24 mjeseca brinulo se o 270 korisnika

Grad Đakovo i udruge koje djeluju na njegovu području uspješno su zakoračile u drugu fazu provođenja programa “Zaželi”. Nakon što je pri provođenju prve faze ovog programa Grad Đakovo prednjačio, odnosno bio u samom vrhu u Hrvatskoj prema iznosu povučenih sredstava iz fonda Europske unije i s 9,7 milijuna kuna zauzeo treće mjesto, prijavio je produljenje projekta "Svi ZAjedno". Riječ je, naime, o programu zapošljavanja žena "Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.", a druga faza nosi naziv "Svi ZAjedno 2".

SREDINOM LISTOPADA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA GOSPODARSKI CENTAR Novi sajamski prostor i golema investicija

"U potrebi zajedno"

– Projekt je prošao administrativnu provjeru i očekuje se njegovo odobravanje, čime će se ponovno omogućiti zapošljavanje teško zapošljivih žena u gradu Đakovu i prigradskim naseljima, na obostranu korist budućih zaposlenica i korisnika koji su u nepovoljnom položaju jer su starija populacija, samačka kućanstva, invalidi... Tijekom provođenja prve faze, ukupno 65 žena puna 24 mjeseca brinulo se o 270 korisnika – navode u Gradu Đakovu. Nakon što je uspješno provela prvu fazu, dodaju, i đakovačka Socijalno-humanitarna udruga “Svjetlost” održala je ovih dana uvodnu konferenciju za projekt "U potrebi zajedno", također u sklopu programa "Zaželi – program zapošljavanja žena, faza II.". Udruga Svjetlost provodi ovaj projekt od 18. lipnja ove do 18. kolovoza 2021. Iznos projekta je 1,392.989 kuna, a financiran je iz socijalnog fonda EU.

– Njime je na 12 mjeseci zaposleno 15 žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a broj korisnika od početnih 90 popeo se na 107 – kazala je Ivka Piplica, predsjednica Svjetlosti i voditeljica projekta. Program je, istaknuto je, ujedno i način da se u njemu zaposlenim ženama i poslije poveća zapošljivost.

Dvije godine provodio se projekt “Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije” Završen projekt vrijedan 10 milijuna kuna tijekom kojeg je zaposleno 70 žena

Nadalje, i Udruga invalida rada Đakovo krajem kolovoza u svojim prostorijama predstavila je projekt "Radom do osmijeha", kojim je zaposleno 15 žena, a one pružaju uslugu pomoći u kući za 90 korisnika. Financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Dvije žene zaposlene su u projektnom timu. Vrijednost projekta kojem je partner Grad Đakovo iznosi približno 1,4 milijuna kuna. Započeo je 10. srpnja i trajat će do 9. siječnja 2022. godine.

“Vratimo im osmijeh”

Prva udruga veterana iz Domovinskog rata koja se uključila u provođenje ovog programa u njegovoj drugoj fazi je 3. Gardijska brigada Kune – Ogranak Đakovo. Vrijednost projekta iznosi 926.500 kuna, a traje od 24. srpnja ove do 24. siječnja 2022. godine. "Vratimo im osmijeh" naziv je njihova projekta kojim su zaposlili 10 žena, a one će voditi brigu o ukupno 60 korisnika. Žene su trenutačno na edukaciji, a od početka listopada kreću u posjet korisnicima.