Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dvije godine provodio se projekt “Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije”

Završen projekt vrijedan 10 milijuna kuna tijekom kojeg je zaposleno 70 žena

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Od početka lipnja edukaciju je pohađalo 49 žena, a za stjecanje dodatnih znanja i vještina Županija je izdvojila 200 tisuća kuna

Završen je projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijedan 10,3 milijuna kuna od čega su 300 tisuća kuna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije koja ga je kao nositelj provodila u suradnji s 12 partnera. Tijekom dvije godine koliko se projekt provodio do posla je došlo 70 žena koje su se brinule o 350 korisnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije, mahom starijih i nemoćnih te osoba s invaliditetom. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više od 20 posto stanovnika ima više od 65 godina i potrebna im je pomoć koja im je ovim projektom i omogućena. Također, pružena je mogućnost dugotrajno nezaposlenim ženama da dođu do radnog mjesta. Svaka zaposlena žena brinula se o pet korisnika koje je redovno obilazila i pružala im svu potrebnu pomoć, bilo da je riječ o obavljanju kućanskih poslova, nabavi lijekova, pomoći pri obavljanju osobne higijene ili pak održavanju domaćinstva te kuhanju obroka. Nikako ne treba zanemariti ni socijalni kontakt i razgovor koji su od iznimne važnosti. Također, projekt je nudio i mogućnost stručnog usavršavanja.

Kusonje: Obilježavanje 29. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Počast palim braniteljima odale su i braniteljske udruge I na 29. obljetnicu u Kusonjama je istaknuto – krivci moraju odgovarati

Nakon dvije godine rada s korisnicima, 49 žena od početka lipnja ove godine pohađalo je edukacije. Osam žena završilo je edukaciju za pomoćnu kuharicu, a 41 žena stručno se usavršavala za njegovateljicu, te im je na današnjoj završnoj konferenciji župan Damir Bajs uručio i uvjerenja o osposobljavanju.

– Sudjelovanjem u ovom projektu ostvarila sam ono što sam željela i zahvalila bih svima koji su nam omogućili da nadogradimo svoje znanje i steknemo nova iskustva. Ovaj projekt je odličan i za žene koje teško pronalaze posao kao i za korisnike kojima je pomoć potrebna – rekla je polaznica edukacija Ivana Jašarov. Bjelovarsko-bilogorska županija tako je svim zainteresiranim ženama omogućila stjecanje dodatnih znanja i vještina, a za edukacije je izdvojila 200 tisuća kuna. Treba istaknuti da je riječ o programima koji se upisuju u radnu knjižicu te se samim time povećava mogućnost zapošljavanja žena. I dok je projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ priveden kraju, Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je nastavak ovog projekta na natječaj „Zaželi-program zapošljavanja žena-faza II“.

– Prije sedam godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je posljednja u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova. Trenutačno smo na trećem mjestu i imamo više od sto različitih projekata koji su odrađeni europskim novcem. Posebno važni su upravo projekti koji se tiču ljudi u našoj županiji, od kojih je zaista velik broj starijih od 65 godina, kako u ruralnom tako i u urbanom dijelu. Kad je riječ o starijima, situacija se dosta promijenila i pri tome se ne možemo osloniti samo na obitelj.

Završena energetska obnova zgrade Opće bolnice Bjelovar Završena energetska obnova zgrade Opće bolnice Bjelovar Župan Damir Bajs: S obzirom na mogućnosti, provodimo preporod zdravstva u ovoj županiji

Pomoć u kući po meni je najkvalitetniji način brige za starije. Osobe ostaju u svojim domovima, sredinama i poznatom okruženju, a uz sebe imaju one koje im pomažu i s njima razgovaraju. Posebno mi je bilo drago kada sam obišao korisnike i od njih čuo koliko im ta pomoć u kući znači. U tom smislu najviše zahvaljujem ženama koje su se kvalitetno brinule o korisnicima.

Danas je podijeljena 41 diploma o usavršenim dopunskim znanjima i vještinama za njegovatelja, što također ne smijemo zanemariti. Ovo nije kraj projekta, već samo kraj prve faze. Mi idemo prema drugoj fazi koja će vrijediti nešto manje, točnije 5,6 milijuna kuna, a u projekt bi bila uključena 61 osoba koja će se brinuti od 366 korisnika – rekao je župan Damir Bajs.