Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Završena energetska obnova zgrade Opće bolnice Bjelovar

Župan Damir Bajs: S obzirom na mogućnosti, provodimo preporod zdravstva u ovoj županiji

Završena energetska obnova zgrade Opće bolnice Bjelovar
1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Projekt je vrijedan sedam milijuna kuna te se kompletno energetski obnovila zgrada bolnice u kojoj se nalaze ginekologija, ambulante opće medicine, dispanzer za žene i popratni odjeli te zgrada stomatologije.

Zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije polako ulazi u veliku fazu promjena, a jedna od najvažnijih stavki svakako je energetska obnova zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Stadion će biti nešto manjih dimenzija i primjereniji potrebama grada Bjelovara s ukupno 1000 sjedećih mjesta i 700 natkrivenih Uskoro javni natječaj za gradnju novog stadiona, gradonačelnik poručio: ‘Neki kažu: grade stadion, a ne školu. Bjelovar će imati novi stadion, ali i školu, toplice te kazalište’

Financiranje radova

Upravo se ovih dana održala završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Opće Bolnice Bjelovar (Dispanzer za žene, Opća praksa ambulante, Ginekologija, Odjeli, Stomatologija)” kojoj su nazočili državni tajnik Velimir Žunac, župan Damir Bajs, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Alli Allouch te ostali. Projekt je vrijedan sedam milijuna kuna te se tim novcem kompletno energetski obnovila zgrada bolnice u kojoj se nalaze ginekologija, ambulante opće medicine, dispanzer za žene i popratni odjeli te zgrada stomatologije.

Financiranje je provedeno tako da je 4,2 milijuna kuna osigurano iz europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, 2,2 milijuna kuna je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dok vlastita sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije iznose 633 tisuće kuna.

Gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo unatoč koronakrizi – kaže Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Svi pokazatelji ukazuju na stabilno gospodarstvo Zbog brzine dobivanja dozvola čak je i McDonald’s odabrao Bjelovar za gradnju

– Dugo nisam bio Bjelovaru, ali ovih dana put me naveo baš u bolnicu kamo sam vozio roditelje na neke pretrage. Ugodno sam iznenađen rezultatima i čestitam županiji kao osnivaču na prepoznavanju potrebe za ovim projektom. Kao državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pohvaljujem Županiju na izvanrednoj aktivnosti u iskorištavanju fondova EU – zadovoljan je bio državni tajnik Žunac. Radovi na bolnici odnosili su se na izmjenu stolarije, postavljanje nove termoovojnice te izmjenu krovišta te su doprinijeli da zgrada bolnice i stomatologije izgleda kao nova, ali donijeli i uštede do čak 60 posto.

Smanjenje potrošnje

Tako se očekuje smanjenje potrošnje isporučene energije za grijanje u zgradi, smanjenje potrošnje primarne energije u zgradi, smanjenje ispusta CO2 te povećanje energetske učinkovitosti zgrade iz energetskog razreda D u energetski razred B.

Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 26 milijuna kuna Tek treća glazbena škola u državi gradi se u Bjelovaru

– Kada govorimo o fondovima EU, županije su imali veliku priliku iskoristiti ta sredstva. Naša županija prije samo sedam godina bila je na začelju po iskorištenosti, a sada smo treći. Ova obnova zajednički je projekt svih nas koji tu živimo. Posebno zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojima radimo čak 50-ak projekata. Iskoristili smo priliku koja nam je dana, a u zdravstvu imamo najveći državni projekt, naravno, gradnju nove zgrade opće bolnice. Ujedno je to i najvredniji projekt u povijesti proveden u Bjelovaru, ali i tek treća nova bolnica izgrađena u RH. Ova obnova postojeće zgrade završena je u kraćem roku od dogovorenog, ali i s milijun kuna manje od predviđenog. S obzirom na naše mogućnosti, mogu reći da provodimo preporod zdravstva u ovoj županiji – zaključio je tijekom završne konferencije župan Damir Bajs.