Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Uskoro javni natječaj za gradnju novog stadiona, gradonačelnik poručio:

‘Neki kažu: grade stadion, a ne školu. Bjelovar će imati novi stadion, ali i školu, toplice te kazalište’

Stadion će biti nešto manjih dimenzija i primjereniji potrebama grada Bjelovara s ukupno 1000 sjedećih mjesta i 700 natkrivenih
Foto: Grad Bjelovar
Stadion će biti nešto manjih dimenzija i primjereniji potrebama grada Bjelovara s ukupno 1000 sjedećih mjesta i 700 natkrivenih.

Upravo se ovih dana očekuje da Grad Bjelovar raspiše javni poziv namijenjen građevinarima da iskažu svoj interes za gradnju novog bjelovarskog Gradskog stadiona čija se vrijednost procjenjuje na približno 21 milijun kuna.

Ulaže se i u infrastrukturu Gradski stadion dobio umjetnu travu

Stadion će se graditi u tri faze, a spomenuti natječaj koji se tiče prve faze podrazumijeva gradnju kompletnog objekta, točnije poslovnih i ostalih prostorija, svlačionica, tribina i ostalog. Gradonačelnik Hrebak, kao i u dosadašnjim projektima, želi uključiti što više domaćih poduzetnika. Grad je po pitanju stadiona zatvorio financijsku konstrukciju. Za gradnju stadiona odlučili su podići kredit od 14 milijuna kuna, dok je ostatak novca osiguran u proračunu, tvrdi Hrebak.

– Jedan dio novca smo uštedjeli što je dokaz da se to može samo ako se njime mudro raspolaže. Plan je da cijelu financijsku konstrukciju zatvorimo u tri proračunske godine – kazao je Hrebak.

Povoljnim razvojem projekta natječaj za drugu fazu mogao bi biti raspisan već do listopada, ali samo ne bude li eventualnih uloženih žalbi tijekom odabira izvođača radova. Inače, druga faza podrazumijeva gradnju nogometnog terena, a treća uređenje prostranog parkirališta i okoliša oko novog stadiona.

Projekt Gradski sportski park u Belom Manastiru vrijedan 32,2 milijuna kuna Novi gradski stadion sa sportskim borilištima, ali i bazen s atrakcijama

Da su u svojim namjerama ozbiljni, dokazali su i vizualno-interaktivnom prezentacijom novog gradskog stadiona. Kompletnu priču vezanu za gradnju nogometnog stadiona prezentirali su projektant i arhitekt iz projektantskog ureda B-Projekt koji je zadužen za izradu idejnog rješenja stadiona Hrvoje Lonjak, gradonačelnik Hrebak i Momir Ljubić, predstavnik NK Bjelovar.

– Stadion će biti nešto manjih dimenzija i primjereniji potrebama grada Bjelovara s ukupno 1000 sjedećih mjesta i 700 natkrivenih. Gledajući stojeći dio, tu zasigurno može stati još tisuću ljudi. Stadion će se graditi u određenim fazama i obuhvaćat će parkirališna mjesta, pomoćni teren koji se već radi i praktički je gotov, glavni teren, tribine, svečanu ložu, kafić. Znači, imat će sve što jedan manji multifunkcionalni stadion za drugu ligu treba imati. Bude li budućnost to zahtijevala, stadion će imati pripremljen dio i za još jedne tribine. Teren s umjetnom travom koji se trenutačno završava je prvi takav na području Bjelovarsko-bilogorske županije, što dovoljno govori koliko smo nogometno i po sportskoj infrastrukturi još nerazvijeni.

Gradonačelnik i direktorica Razvojne agencije obavijestili o dinamici ostvarivanja plana U sklopu Intervencijskog plana gradi se Radnički dom, a uskoro počinje i obnova nogometnog stadiona

Oporba nas je često prozivala jer gradnju stadiona ne financiramo iz fondova EU. Da su neki pojedinci i mediji upućeniji, znali bi da se nijedan stadion u Hrvatskoj nije financirao iz fondova EU, osim ako je stadion ujedno i vatrogasno spremište, multikulturalni centar i slično. Hrvatski nogometni savez izuzetno je zainteresiran za Bjelovar i gradnju stadiona i zbog toga će pomoći s određenim iznosom koji će sigurno biti veći od milijun kuna. Neki komentiraju da se gradi stadion, a ne škola. Rekao sam da će Bjelovar imati novi stadion, ali i školu, toplice te kazalište. Za sve imamo dovoljno novca – zaključio je Hrebak.