Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt Gradski sportski park u Belom Manastiru vrijedan 32,2 milijuna kuna

Novi gradski stadion sa sportskim borilištima, ali i bazen s atrakcijama

1/5
Foto: Grad Beli Manastir
Rekonstrukcija gradskih bazena već je započela i planirani kraj radova je u kolovozu

Grad Beli Manastir nominirao je koncem travnja projekt Gradski sportski park na ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom Provedba Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Ukupna vrijednost nominiranog projekta je 32,233.917 kuna, od čega su 8,133.917 kuna sredstva Grada Belog Manastira.

Završava se niz velikih projekata EU Otvoren produženi boravak u školi “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru

Na dvije lokacije

Projekt će biti realiziran na dvije lokacije. Na lokaciji postojećeg gradskog stadiona gradit će se novi objekt s borilištima, a postojeći gradski bazenski kompleks već je u fazi renovacije i koristit će se u svrhu sporta i rekreacije u vodenim sportovima.

Osigurat će se tako sportska i društvena infrastruktura, donoseći dobrobit svakom pojedincu, sportašima, rekreativcima, učenicima, ali i lokalnoj zajednici u cjelini.

Investitor projekta je Grad Beli Manastir. Radove na obnovi bazena izvodi Projektgradnja plus, počeli su u studenome, a trebali bi biti okončani u kolovozu. Početak radova na lokaciji gradskog stadiona planiran je nakon provedbe nabave arhitektonsko-građevinskih radova, a završetak cijelog projekta predviđen je do lipnja 2022.

Uređenje prometne infrastrukture na području Belog Manastira Novi kolnici i staze u Branjinu Vrhu, ali i skulptura goluba u središtu

Inače, postojeći gradski stadion je derutan i čak opasan za treniranje, a gradski bazeni nisu u uporabi od 2016. godine.

Projektom Gradski sportski park obuhvaćene su sve strukture društva u lokalnoj zajednici, a posebice djeca i mladi koji će imati priliku biti uključeni u razvoj svih sportsko-rekreacijskih aktivnosti na području grada.

U sklopu radova na prvoj lokaciji (gradski stadion) planirana je gradnja središnje zgrade sportskog parka s tribinama te gradnja glavnog nogometnog igrališta i različitih pratećih sadržaja i sportskih borilišta. Planirano je i uređenje zelenih površina kompleksa. Gradnjom Sportskog parka osnažit će se i revitalizirati javna i društvena aktivnost središta grada.

Prema planu rekonstrukcijom i obnovom druge lokacije (gradski bazeni – infrastruktura za vodene sportove) obuhvatit će se postojeći bazenski kompleks. Na mjestu olimpijskog bazena gradit će se novi rekreacijski bazen i bazen s atrakcijama. Na mjestu postojećeg dječjeg bazena "niknut" će novi. Ulazna kućica gdje će se naplaćivati karte smještena je južno od postojeće strojarnice koja će se koristiti kao skladišni prostor za potrebe bazenskog kompleksa. Uz ulaznu kućicu planirano je izvesti novi pješački ulaz u bazenski kompleks. Istočno od ulazne kućice planirana je gradnja sanitarnog čvora s garderobama. Na okolnoj zelenoj površini izvest će se drvene pergole kao zaštita od sunca te smještaj ležaljki. Na sjeveroistočnoj strani čestice planirana je gradnja dječjeg igrališta.

Ambulanta fizikalne medicine od sada na usluzi stanovnicima Baranje Baranjci više ne moraju putovati i do 52 kilometra na terapije

Za djecu, odrasle, sportaše...

Ciljana skupina ovog projekta je lokalno stanovništvo, a krajnji korisnici su djeca, mladež, odrasli stanovnici bez obzira na spol i dob, iz Grada Belog Manastira i prigradskih naselja Šećerana, Šumarina i Branjin Vrh, zatim vrtići, osnovne i srednje škole, rekreativci, sportaši, gradske sportske udruge i klubovi, osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, domaći i strani turisti, rekreativci i sportaši.

Projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europski socijalni fond kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, Provedba Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Rekonstrukciju gradskih bazena financirala je i Osječko-baranjska županija s 1,000.000 kuna.