Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Uređenje prometne infrastrukture na području Belog Manastira

Novi kolnici i staze u Branjinu Vrhu, ali i skulptura goluba u središtu

1/3
Foto: Grad Beli Manastir
Rekonstruirat će se 70 metara Kneževačke ulice i priključak na Kranjčevićevu ulicu, u dužini oko 13 metara. Izgradit će se kolni prilaz društvenom domu, kao i 125 metara pješačko-biciklističke staze

Središte Branjinog Vrha, prigradskog naselja Belog Manastira, dobit će novo ruho. Riječ je, naime, o velikom projektu uređenja prometne infrastrukture. Rekonstruirat će se 70 metara Kneževačke ulice i priključak na Kranjčevićevu ulicu, u dužini oko 13 metara. Izgradit će se kolni prilaz novoobnovljenom društvenom domu u Branjinu Vrhu te izgraditi 125 metara pješačko-biciklističke staze, čime će se povećati sigurnost sudionika u prometu i poboljšati postojeća vizura prigradskog naselja.

Ambulanta fizikalne medicine od sada na usluzi stanovnicima Baranje Baranjci više ne moraju putovati i do 52 kilometra na terapije

Vrijednost 163.745 kuna

Pododjel za nominiranje i upravljanje projektima Grada Belog Manastira nominirao je 31. prosinca projekt "Uređenje prometne infrastrukture" na poziv u sklopu Provedbe Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Vrijedan je 163.745 kuna, od čega su 63.745 kuna sredstva Grada Belog Manastira. Radove dijelom sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina, u iznosu od 200.000 kuna. Investitor projekta je Grad Beli Manastir.

Branjin Vrh broji oko 1200 stanovnika, najstarije je naselje na ovom području Baranje, a njegovo je središte trenutačno fragmentirano. Osim državne prometnice rekonstruirane prije 10-ak godina, sva je komunalna infrastruktura u lošem stanju. Do početka rekonstrukcije, na površini od 1800 "kvadrata" masovno su se parkirali kamioni i automobili bez određenog reda, što je utjecalo i na sigurnost pješaka i biciklista.

Važan pothvat Udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira Prva zaklada za udomljenu djecu na području Baranje

Na taj se prostor, naime, naslanjaju društveni dom, vrtić, osnovna škola, dom DVD-a... Budući da novoobnovljeni društveni dom ima sve više korisnika, pa tako i velik broj predškolske i djece s teškoćama u razvoju, nužno je da je okolna prometna infrastruktura potpuno sigurna za pješake i bicikliste.

U sinergiji s drugim projektima na tom području, kao što su Uređenje doma Branjin Vrh i Kuća Baranjskog kulena, ova investicija pridonosi i gospodarskoj revitalizaciji naselja.

Intenzivna obnova

Planirano je i postavljanje skulpture Baranjskog goluba, autohtone vrste goluba, karakteristične isključivo za ovo naselje. Udruga uzgajatelja malih životinja prije nekoliko godina uspjela je obnoviti ovu vrstu. Danas je to standardizirana, zaštićena vrsta koja postiže izuzetno dobre rezultate na natjecanjima u Europi i svijetu.

Demografska obnova Belog Manastira Stipendije studentima, a prvi put i srednjoškolcima

Proteklih godina Gradska uprava, ističu, intenzivno radi na adaptaciji i revitalizaciji prometnica i biciklističkih staza na području Belog Manastira i prigradskih naselja.