Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Završava se niz velikih projekata EU

Otvoren produženi boravak u školi “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru

1/8
Foto: Grad Beli Manastir
Gradnjom dviju učionica, produženog boravka i knjižnice istodobno se olakšava tranzicija iz sustava predškolskog u sustav osnovnoškolskog obrazovanja i unapređuju uvjeti rada, učenja, ali i životnog standarda roditelja

Prostorije za produženi boravak sagrađene su u OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, a investicija je to od 3,335.000 kuna. Održana je nedavno i završna konferencija tog velikog projekta koji je proveo Grad Beli Manastir u partnerstvu s OŠ “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Uređenje prometne infrastrukture na području Belog Manastira Novi kolnici i staze u Branjinu Vrhu, ali i skulptura goluba u središtu

Nastava u jednoj smjeni

Osigurani su tako prostorni uvjeti za jednosmjensku nastavu u nižim razredima osnovne škole. Naime, u Belom Manastiru bile su potrebne sanacije i proširenja prostora obrazovnih institucija kako bi se omogućila kvalitetna nastava. Konkretno je riječ o mogućnosti korištenja produženog boravka za sve zainteresirane obitelji.

Foto: Grad Beli Manastir

Relativno malim građevinskim zahvatom na zgradi škole ostvareni su preduvjeti za nastavu nižih razreda samo u jutarnjoj smjeni, a time i za organiziranje cjelodnevnog boravka za svu djecu, s naglaskom na socijalno ugrožene i djecu zaposlenih roditelja.

Gradnjom ukupno dviju učionica, produženog boravka i nove knjižnice istodobno se olakšava tranzicija iz sustava predškolskog obrazovanja u sustav osnovnoškolskog obrazovanja i znatno unapređuju uvjeti rada, učenja, ali i životnog standarda roditelja.

Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir broji 112 članova Čuvari nacionalne kulture i kulturnog identiteta Baranje

Ukupna bruto površina dograđenog dijela iznosi 327,22 kvadrata. Iz projekta je nabavljena i knjižna građa s 241 naslovom, odnosno više od 600 primjeraka školskih knjiga, kao i 30 polica za knjige, 7 ormara, 10 stolova, 25 stolica, vješalice, kutna garnitura... Stiglo je, među ostalim, i 19 pametnih ploča, 25 stolnih računala, 25 tableta, dva televizora, jedan A3 pisač i jedan fotoaparat.

No projekt "Izgradnja prostora za produženi boravak učenika" nije jedini projekt iz Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda koji se završava. Tu je i projekt "Prometni centar Beli Manastir", vrijedan 14,920.284 kune, a kroz koji je obnovljena ulica Dr. Franje Tuđmana od Školske ulice do Trga Slobode u dužini od 452 metra, rekonstruirani su kolnik, pješačke staze, kolni ulazi i parkirališta uz rješavanje oborinske odvodnje, rekonstruirana je ulica Vladana Desnice u dužini od 930 metara, sagrađen je novi krak prometnice između ulice Kralja Tomislava i Kralja Zvonimira.

Foto: Grad Beli Manastir

Uređen je i proširen kolnik, kao i pješačke staze, riješena je oborinska odvodnja na cijelom zahvatu te je sagrađeno okretište u ulici Imre Nagya.

Vrtić, hostel..

Za danas je, pak, planirana i završna konferencija projekta "PEER centar", vrijednog 32.404.431 kunu, kroz koji su sagrađeni i opremljeni PEER centar, prostori DV “Cvrčak” za dvije dobno heterogene skupine, zatim četverostazna kuglana, ali i prostori gospodarske namjene - Poduzetnički centar Beli Manastir d.o.o., odnosno Poduzetnički inkubator s pratećim prostorima uprave i prostorima LAG Baranja.

Na istoj je adresi i hostel s 12 smještajnih jedinica te potkrovlje za smještaj članova Stambene zajednice Sunčica, dakle djece bez roditeljske skrbi koji izlaze iz sustava udomiteljstva, a koji su ujedno i zaposlenici hostela. Riječ je o 6285 kvadrata.

Foto: Grad Beli Manastir

Ambulanta fizikalne medicine od sada na usluzi stanovnicima Baranje Baranjci više ne moraju putovati i do 52 kilometra na terapije

Projekte je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europski socijalni fond kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda.