Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir broji 112 članova

Čuvari nacionalne kulture i kulturnog identiteta Baranje

Foto: Ogranak Matice hrvatske
Ogranak Matice hrvatske, kojem je na čelu Petar Tokić, izdaje knjige zavičajne tematike, organizira koncerte, književne večeri… a već 15 godina izlazi i časopis Godišnjak

Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru utemeljen je 2003. godine s ciljem razvoja i očuvanja nacionalne kulture i kulturnog identiteta u Baranji. Osnovan je nakon dva neuspjela pokušaja – 1971. i 1991., a za prvu predsjednicu izabrana je Julijana Vladetić. Naslijedio ju je Edo Jurić 2013., a 2015. predsjednik postaje Petar Tokić, koji je od 2018. i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Na početku 2020. Ogranak broji 112 članova.

Važan pothvat Udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira Prva zaklada za udomljenu djecu na području Baranje

Djelovanje Ogranka ogleda se u izdavanju knjiga zavičajne tematike, organizaciji koncerata, književnih večeri, obilježavanja obljetnica... Pod vodstvom prof. Zdenke Baković, aktivno djeluje i klub čitatelja koji se redovito sastaje i raspravlja o pročitanim književnim naslovima, a sve u cilju popularizacije kulture čitanja.

Već 15 godina Ogranak izdaje časopis Godišnjak. Tematski i autorski usmjeren na Baranju, časopis donosi članke povijesne, folklorne, kulturne i prirodoslovne tematike, uz kraće prozne tekstove i poeziju. Godišnjak otvara prostor za mlade i neafirmirane autore, tekstove od lokalnog interesa te za buduće generacije Baranjaca od zaborava čuva zanimljive, poučne i relevantne činjenice o životu u Belom Manastiru i Baranji. Svi izdani časopisi javno su dostupni i u digitalnom obliku na mrežnim stranicama Ogranka.

Demografska obnova Belog Manastira Stipendije studentima, a prvi put i srednjoškolcima

Od izdanih knjiga ističu se "Rođenje, brak i smrt – stanovništvo Baranje u 18. stoljeću" dr. sc. Dubravke Božić Bogović, iz 2013. godine, te "Usmene priče Hrvate iz južne Baranje" dr. sc. Željka Predojevića, iz 2018., za koje je Ogranak nagrađen Srebrnim poveljama Matice hrvatske. Obje objavljene u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira. Ogranak blisko surađuje s drugim udrugama u kulturi na lokalnom području, kao i s drugim ograncima te sa središnjicom Matice hrvatske.