Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gradonačelnik i direktorica Razvojne agencije obavijestili o dinamici ostvarivanja plana

U sklopu Intervencijskog plana gradi se Radnički dom, a uskoro počinje i obnova nogometnog stadiona

Foto: Grad Vukovar
Rapisana je i javna nabava za gradnju Ekonomske škole, izvođač radova znat će se u rujnu

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić izvijestili su o trenutačnom stanju i dinamici ostvarivanja Intervencijskog plana grada Vukovara. Prema Penavinim riječima, riječ je o složenom i sveobuhvatnom projektu koji je podijeljen na dva osnovna pravca. Jedan je struktura Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojega se povlači 150 milijuna kuna, a drugi je komponenta Europski socijalni fond iz kojega se povlači 30 milijuna kuna.

BORIT ĆE SE ZA OPORAVAK SLAVONIJE Vukovarski gradonačelnik i njegov zamjenik zastupnici i u Saboru

– Putem ovog programa sagradili smo novu Gradsku tržnicu i Centralnu kuhinju za prehranu djece u vrtićima. Trenutačno smo u fazi realizacije najvećih kapitalnih investicija na području grada Vukovara, a riječ je o Radničkome domu u Borovu naselju kamo će se preseliti Veleučilište Lavoslav Ružička čija je investicija vrijedna oko 75 milijuna. Za 2-3 mjeseca kreće i obnova nogometnog stadiona u Vukovaru, vrijednosti 14 milijuna kuna. Cijeli će kompleks, uz već postavljenu atletsku tartan-podlogu dobiti novu, modernu vizuru i sadržaje te postati novi moderan atletsko-nogometni stadion na zadovoljstvo svih građa na i onih koji ga koriste – rekao je Penava.

Dodao je da je raspisana i javna nabava za financijski najzahtjevniji projekt vrijedan više od 110 milijuna kuna, odnosno gradnju Ekonomske škole. Izvođač radova trebao bi biti poznat u rujnu. Za Projekt Adica završena je prva faza, odnosno izrada dokumentacije, ali zbog situacije vezane uz koronavirus i situacije na tržištu projekt je u fazi čekanja i promatranja. Dio projekta su i manji projektni prijedlozi poput dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima te projekt Jačanja kapaciteta Intervencijskog plana grada Vukovara što je također u fazi realizacije.

Vrijednost zemljišta procijenjena je na 751 tisuću kuna Grad Vukovar darovao zemljište za gradnju nove zgrade Hitne medicinske pomoći

– Riječ je o kapitalnim i iznimno vrijednim projektima koje Grad Vukovar iz svoga proračuna ne bi mogao financirati. Stoga će nam sredstva iz Intervencijskog plana iznimno puno značiti jer ćemo dobiti niz kapitalnih objekata – istaknuo je Penava.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić pojasnila je da su se razine vrijednosti projekata u odnosu na prvotni plan povećale tako da će Vukovar uz 180 milijuna kuna koje dobiva iz fondova EU još 70 milijuna kuna nadoknaditi iz drugih izvora financiranja.

– Brojni su i drugi benefiti Intervencijskog plana putem kojega će do 2023. biti zaposleno više od 60 osoba, u ispostavi svojih roba i usluga sudjeluje 200 poduzetnika, 5000 osoba, djece i mladih sudjeluje u aktivnostima, a 20 poduzetnika ostvarit će potporu iz poziva Razvoj poduzetništva u gradu Vukovaru. Uz to, sagrađena je infrastruktura i novi sadržaji – rekla je Žilić.