Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Širinci ‘92”

‘Tih slavnih ratnih dana bilo je hladnije nego danas, ali grijalo nas je srce’

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja
1/4
Foto: bpzupanija.hr
Širinci su u pet dana oslobađani dva puta. Akcijom je neutralizirano 21 srpsko uporište

U Širincima i Rešetarima kod Nove Gradiške tradicionalno je obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Širinci ‘92” kojom je oslobođen velik dio teritorija zapadne Slavonije. Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen-obilježja.

Brodska bolnica Župan Marušić na Novu godinu obišao bolnice i čestitao rodiljama U N. Gradiški lani pet beba više, u Brodu 17 manje u odnosu na 2017.

Akcija “Širinci” izvedena je u sklopu uspješne akcije “Orkan ‘91” koja je počela 30. prosinca 1991., a završena 3. siječnja 1992. potpisivanjem Sarajevskog primirja, kojim je zaustavljeno napredovanje hrvatskih branitelja prema Okučanima i ostalim okupiranim dijelovima Brodsko-posavske županije.

Za novogradišku bojišnicu od presudne važnosti bilo je to što je tom akcijom neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege i što je njezinim uspješnom završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save.

Foto: bpzupanija.hr

Prva velika pobjeda

– Sjećamo se tih slavnih ratnih dana 1991. i 1992. godine. Bilo je puno hladnije nego danas, ali mi to nismo osjećali. Grijalo nas je srce, bili smo jaki, hrabri i odvažni. Hvala vam svima što ste se i ove godine došli pokloniti našim hrvatskim braniteljima, hvala lijepa i domaćinima koji su se potrudili da se svake godine okupimo ovdje na ovom mjestu – poručio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

Širinci su u akciji dva puta oslobađani, prvo 30. prosinca kada su hrvatski branitelji uništili neprijateljsko dalekometno topništvo i potisnuli agresora dublje prema Psunju, a zatim ponovno 3. siječnja. Akcijom je neutralizirano 21 srpsko uporište. Bila je to prva velika pobjeda Hrvatske vojske nad okupatorskom JNA u Domovinskom ratu. U akciji Širinci poginulo je osam hrvatskih branitelja, a 22 su ranjena.

Foto: bpzupanija.hr

Gledajmo u budućnost

– Hrvatska je u ovih 28 godina ostvarila brojne strateške ciljeve, od oslobođenja, međunarodnog priznanja, obrane i oslobađanja svog teritorija pa do članstva u NATO paktu. Neosporno je da Hrvatska danas nije onakva kakvu smo sanjali kada smo je krenuli oslobađati te ratne 1991. godine. Na nama je da gledamo u budućnost, ali ne smijemo zaboraviti prošlost. Uvijek treba imati na umu izreku da narod koji nema prošlosti nema ni budućnosti. Upravo zbog toga vam zahvaljujem što se svake godine okupljamo ovdje. Pozivam sve predstavnike izvršne vlasti da učinimo maksimum da naša Hrvatska ostvari gospodarski prosperitet i napredak – istaknuo je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Obilježavanje obljetnice organizirali su Općina Rešetari, Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Gornji Bogićevci i Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Zgrada Digitalizirat će 50 tisuća listova U Brodskoj županiji počelo skeniranje dozvola za gradnju