Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Razmišljanja najmaturanata

Tin: Svatko tko ima časne i poštene namjere trebao bi se angažirati u politici i pomoći

Foto: Međimurska županija
Magdalena Maček bila je na državnom natjecanju iz španjolskog jezika koji je zavoljela uz televizijske sapunice

– Po prijateljima i po odličnoj atmosferi, po tome ću pamtiti srednju školu. Sad imam još dva tjedna učenja za državnu maturu, a onda upis na fakultet. Planiram upisati farmaciju ili biotehnologiju – kaže nam Magdalena Maček (18), učenica 4.b razreda Srednje škole Čakovec.

Učenici i profesori škola iz Portugala, Poljske, Češke, Latvije i Njemačke boravili su u Vukovaru Erasmus + Učenici iz šest zemalja u posjetu Vukovaru

Trebat će mi na putovanjima

Magdalena je nakon provedenog glasovanja izabrana za najmaturanticu Međimurske županije. Na državnoj maturi polagat će ispite iz kemije, biologije, matematike, hrvatskog, engleskog i španjolskog jezika. Španjolskog?

– Da, to je zbog sapunica koje sam gledala na televiziji. Svidio mi se taj jezik pa sam i njega izabrala za učenje. Koristit će mi kad-tad na putovanjima – veli ta Čakovčanka koja je bila i na državnom natjecanju iz španjolskog i osvojila sedmo mjesto.

Najmaturant je Tin Hrgović (19) iz Male Subotice, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca. On se planira upisati na Pravni fakultet u Zagrebu. Zanima ga politika i smatra da bi se građani, ne samo mladi, trebali više uključivati u politički život i pokušati promijeniti društvo nabolje.

Na Sajmu je prezentiran dio zanimanja u pet sektora - strojarstvu, obradi drva, obradi tekstila, ugostiteljstvu i trgovini Sajam obrtničkih i industrijskih zanimanja Ovi učenici imaju znanje s kojim posao mogu pronaći odmah

– Prevladava razmišljanje da će netko drugi napraviti nešto za nas, a svatko bi se trebao založiti za sebe i dati svoj doprinos. Svatko tko ima časne i poštene namjere trebao bi se angažirati – veli Tin koji ne prihvaća tvrdnje onih, a tu dijelom vidi i krivnju medija, koji pokušavaju ogaditi politiku kao nečasnu i korumpiranu. Srednjoškolske dane pamtit će po dobrom društvu i školi koju bi ponovno upisao da ima 14 godina.

Bez izgreda

– Puno sam naučio i isplatilo se biti učenik čakovečke Gimnazije – ističe.

Ove godine srednju školu u Međimurskoj županiji završava oko 1120 maturanata pred kojima je odluka hoće li nastaviti školovanje ili se zaposliti. Razred koji se tijekom Coolijade, dana maturanata, najviše istaknuo ponašanjem, aktivnostima i uniformom je 4.g Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, koji je i proglašen najrazredom i nagrađen kupanjem i ručkom u termama Sveti Martin. Gimnazijalci su posjetili djecu na odjelu pedijatrije čakovečke bolnice, gdje su djeci priredili prigodan program i podijelili igračke koje su skupili donacijama. Policija nije evidentirala kažnjiva ponašanja maturanata.

Županija s partnerima uspješno završava projekt “Pametne škole” Učenici uštedjeli energiju i opremili školu, a struju će isporučivati HEP-u

Coolijadu je kao projekt još 2004. godine pokrenula Policijska uprava međimurska, u kojoj kažu da su preventivne aktivnosti omogućile još jedne dane maturanata bez izgreda. Time su međimurski maturanti još jednom pokazali zrelost – kažu.