Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija s partnerima uspješno završava projekt “Pametne škole”

Učenici uštedjeli energiju i opremili školu, a struju će isporučivati HEP-u

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Inovacije brodskih srednjoškolaca razgledao je i zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković te istaknuo da su oni već sad genijalci

Učenici brodske OŠ Antuna Mihanovića na najbolji su način pokazali kako se samo promjenom ponašanja i navika može uštedjeti struja i voda. Pod sloganom “Navike promijeni – školu opremi” opremili su solarni laboratorij koji je njihova škola osvojila kao pobjednica natjecanja u štednji energije u sklopu 1,6 milijuna eura vrijednog projekta “Pametne škole”, koji se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014.-2020., a sufinancira sredstvima Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U Okučanima obilježena 24. obljetnica veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i policije Bljesak je donio slobodu u zapadnu Slavoniju, ali i najavio oslobađanje cijele Hrvatske

Drugi dio nagrade koju je škola dobila je fotonaponski solarni sustav za proizvodnju električne energije, koji je na prigodnom solarnom festivalu pušten u pogon.

Velike uštede

– Prijavili smo se na ovaj projekt bez velikih očekivanja, s obzirom na to da škola nije energetski obnovljena. No promjenom ponašanja, gašenjem svjetla i zatvaranjem vode u slavinama uspjeli smo postići velike uštede u samo nekoliko mjeseci – rekla je ravnateljica škole Snježana Vinarić.

Ona je dodala da će dio energije iz solarnih panela, oko pet posto, koristiti škola, dok će ostatak isporučivati HEP-u. Tijekom projekta 24 brodsko-posavske škole natjecale su se u uštedi energenata. Projekt provode Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

Završena energetska obnova još četiri školska objekta Učenici dobili lijepe škole i dobre uvjete za rad

– U početku nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti ovaj projekt. Oni su već sada genijalni i zaista smo ponosni. Sudionici su razmijenili iskustva, stekli nova prijateljstva i nove partnere te pokazali da se ušteda energije može ostvariti samo promjenom ponašanja. Mislim da je to najbolji put za naše škole i učenike kojima treba prenijeti saznanja i iskustva, osobito ona koja se ostvaruju putem europskih projekata – rekao je zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković te dodao da su s partnerima iz Tuzlanskog kantona već prijavili i drugi projekt “Pametne škole 2”, za koji očekuju pozitivno rješenje.

Završena energetska obnova OŠ S. Radića i Srednje škole M. A. Reljkovića 'Promijenili smo i vanjski identitet škole da postanemo intrigantni izvana kao što smo iznutra'

Na festivalu je predstavljeno i 19 mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola iz BPŽ-a i Tuzlanskog kantona. Oni su izradili različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije. Jedan od njih je i Armenis Mujkić, maturant Elektrotehničke škole u Tuzli, koji je istraživanjem i predanim radom napravio prototip HHO generatora. Riječ je o uređaju koji se u svrhu uštede goriva postavlja u automobile i druga prijevozna sredstva s motorima s unutarnjim izgaranjem.

HHO generator već na tržištu

– HHO generator radi na principu elektrolize vode. Napravio sam ga s prijateljem, a za izradu nam je trebalo oko mjesec dana. Riječ je o proizvodu koji već ima primjenu na tržištu i sve se više ugrađuje u automobile, ali nije u serijskoj proizvodnji – pojasnio je Armenis.

Županija potiče rad s darovitima Među 605 testiranih, otkrili 110 darovitih učenika