Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Sajam obrtničkih i industrijskih zanimanja

Ovi učenici imaju znanje s kojim posao mogu pronaći odmah

Na Sajmu je prezentiran dio zanimanja u pet sektora - strojarstvu, obradi drva, obradi tekstila, ugostiteljstvu i trgovini
1/11
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Promoviramo stabilnu gospodarsku budućnost, kaže ravnateljica brodske Obrtničke škole. Županija je povećala upisne kvote za bravare i zavarivače

Kakve programe nude škole koje obrazuju za obrtnička i industrijska zanimanja, mogu li se dobiti stipendije, kakvi su izgledi za zapošljavanje... To su neka od pitanja o kojima su se na drugom Sajmu obrtničkih i industrijskih zanimanja “Želim biti majstor” u Slavonskom Brodu mogli informirati učenici završnih razreda osnovnih škola. Održane su demonstracije, radionice i revije na kojima su predstavnici strukovnih škola iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške, tvrtke i obrtnici predstavili svoju ponudu.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Uspješni Brođani Duspara čestitao kajakašima, kickboksačima i maratonki

– Mi ne promoviramo samo svoje škole, nego i stabilnu gospodarsku budućnost. Naša zanimanja su vrlo tražena na tržištu rada. Raduje me što su to prepoznali i lokalni poslodavci, jer teško je nekome promovirati težak i marljiv rad ako iza njega ne stoje financijski rezultati – kaže ravnateljica brodske Obrtničke škole Anita Holub.

Kako je interes za obrtnička i industrijska zanimanja manji od potreba tržišta, sajmovi su dobra prilika za privlačenje mladih. Mnoga od tih zanimanja su deficitarna i nude mogućnost zaposlenja odmah po izlasku iz školskih klupa.

– S ponosom mogu reći da smo ove godine, što je danas rijetkost, postigli i veću kvotu. Planiramo upisati osam razreda u trogodišnje programe i nadamo se da će taj broj biti popunjen. Danas prezentiramo dio zanimanja koje imamo u pet sektora - strojarstvu, obradi drva, obradi tekstila, ugostiteljstvu i trgovini – kazao je Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

Brodsko-posavska županija ove je godine pripremila drugačiju strukturu upisa u srednje škole, uzevši u obzir potrebe tržišta rada. Resornom ministarstvu proslijeđen je prijedlog za povećanje upisnih kvota u strukovnim školama.

– Povećali smo upisne kvote za bravare i zavarivače – kazala je Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Đuro Đaković Montaža: 'Pozivamo učenike na praksu koju plaćamo, a uvodimo i stipendije' slavonski brod Napreduju radovi na izgradnji novih gradskih stanova za mlade obitelji