Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Đuro Đaković Montaža:

'Pozivamo učenike na praksu koju plaćamo, a uvodimo i stipendije'

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sad je apsolutno kritično u području zapošljavanja bravara i zavarivača. Jedan od uzroka problema je što su i upisne kvote bile smanjene - dodao je Darko Katić

Na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu studira 1050 studenata, što je dvostruko više nego 2007., kad je prvi put održan "Strojarski izazov", manifestacija koja se ove godine održava pod motom "Raditi i živjeti u Republici Hrvatskoj" i na čijem je na otvorenju u utorak član Uprave "Đuro Đaković Montaže" Darko Katić rekao da je tvrtka zadovoljna priljevom novih kadrova s brodskoga Strojarskog fakulteta.

Besplatne instrukcije tijekom praznika u Dugom Selu Studenti davali instrukcije 60-ak učenika

Porast interesa za upis na taj fakultet je i zbog čvrste veze s lokalnim gospodarstvom, "Đuro Đaković Montažom", tvrtkom na čiji je poticaj i pokrenuta ta manifestacija.

- Osiguranje dovoljnog broja radnika i željenog profila kontinuirana je borba gospodarstvenika u strojarskom sektoru - rekao je Katić.

 Dodao je da tvrtka trenutačno uspijeva zadovoljiti potrebe za inženjerima strojarstva koji izlaze sa slavonskobrodskog fakulteta.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Sad je apsolutno kritično u području zapošljavanja bravara i zavarivača. Jedan od uzroka problema je što su i upisne kvote bile smanjene. Ove godine to smo riješili zahvaljujući županiji. Sad idemo po školama i uvjeravamo roditelje da su to dobra i atraktivna zanimanja i da će nakon škole doći k nama - rekao je Katić.

U Solinu održan 5. Kongres povijesnih gradova Nagrade i studentima kako bi potaknuli mlade u zaštiti i promicanju baštine

- Pozivamo učenike na praksu kod nas, gdje dižemo znanja. Praksu plaćamo, a uvesti ćemo i stipendije - istaknuo je.

 Rezultatima manifestacije "Strojarski izazov" zadovoljan je i dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu Ivan Samardžić.

- Sada nam je izazov zadržati te mlade u gradu i županiji i nakon završetka studija. To je daleko veći problem nego što neki uočavaju i priznaju. Mladima treba obrazovanje koje nudi priliku za kvalitetan posao, za kvalitetnu plaću, od koje mogu živjeti oni i njihove obitelji - rekao je Samardžić.

Na novinarski upit znači li povećani interes za strojarstvo i povećanu potrebu za upisne kvote, Samardžić je rekao kako je sadašnji broj upisnih mjesta dovoljan jer fakultet nastoji obrazovati onoliko studenata koliko ih može pronaći posao na tržištu rada.

Županijska Razvojna agencija i Ekonomski fakultet u Osijeku dogovorili suradnju Studenti završnih godina učit će kako prijaviti projekte i povući novac iz EU

Prema dekanovim riječima, zaustavljanje odlaska mladih iz grada i županije kao prioritet su istaknule i druge visokoškolske ustanove u Slavonskom Brodu.