Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županijska Razvojna agencija i Ekonomski fakultet u Osijeku dogovorili suradnju

Studenti završnih godina učit će kako prijaviti projekte i povući novac iz EU

Foto: Razvojna agencija Hrast
Potpisanim Sporazumom definirana je suradnja na pripremi projekata EU i provedbi edukativnih programa te drugi mogući oblici suradnje

Ilija Cota, Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Hrast i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković potpisali su Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji. Prema Cotinim riječima potpisanim Sporazumom definirana je suradnja na pripremi projekata EU i provedbi edukativnih programa te drugi mogući oblici suradnje.

Više od 16 milijuna kuna za kulturne projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji Gradit će se posljednja neobnovljena knjižnica stradala u Domovinskom ratu

Novi vid suradnje

– Riječ je o sporazumu koji Razvojnu agenciju podiže na višu razinu. Za nas je to novi vid suradnje i priznanje našoj Agenciji za njezin dosadašnji rad. Sporazum konkretno kaže kako će se stručna praksa studenata završnih godina Ekonomskoga fakulteta provoditi i u našoj Razvojnoj agenciji kako bi se upoznali s pripremom i provedbom projekata iz fondova EU, a isto tako i s povlačenjem sredstava iz drugih izvora – rekao je Cota.

Dodaje i kako posebno raduje namjera Ekonomskoga fakulteta da svojim studentima približi i rad županijskih razvojnih agencija kao regionalnih koordinatora, a isto tako i privlačenje sredstava iz fondova EU. Podsjetio je i kako Agencija Hrast već godinama na razne načine surađuje s fakultetima, a sve s ciljem što kvalitetnijih projekata i kako bi iz EU povukli što više novca.

Učionica Tatjana Draženović: U četiri godine u školama Vukovarsko-srijemske županije 3273 učenika manje

– Ovo je način da se studenti EF-a osposobe za pisanje, pripremu i prijavu ali i provođenje europskih projekata te nauče kako ih strateški planirati. Naime, iznimno važno je poznavati metodologiju pisanja europskih projekata koji su od velikog zanimanja poduzetnika, nevladinih sektora, općina, gradova, županija i svih onih koji žele osigurati sredstva iz fondova – istaknuo je Cota.

Dekan Boris Crnković kazao je kako je suradnja fakulteta s razvojnim agencijama postojala i prije, ali je ona sada i formalizirana. Dodao je i kako na Ekonomskom fakultetu razrađuju ideju stručne studentske prakse i Centra za razvoj karijera koju planiraju prijaviti za novac iz Europskog socijalnog fonda.

– Dosad smo imali dobrovoljnu stručnu praksu, i to dobro funkcionira već godinama. Međutim, smatramo kako je došlo vrijeme da stručnu praksu pretvorimo u kolegij koji je dio kurikula. Želja nam je uključiti pet regionalnih razvojnih agencija s područja Slavonije u tu priču. Drago mi je što naši studenti mogu i kod njih otići na praksu i steći dragocjena iskustva iz njihova područja djelovanja – rekao je Crnković.

Ulaganje u sebe se isplati

Dodaje kako i studenti shvaćaju da su uz znanja iz nastavnog plana i programa podjednako važne i vještine i sposobnosti koje mogu steći drugim aktivnostima koje im se također nude. Sve to u konačnici povećava njihovu zapošljivost.

– Tu pripadaju studentska stručna praksa i rad na različitim projektima. Svako ulaganje u sebe kad-tad će se isplatiti – rekao je Crnković.

U Iloku potpisan predugovor za gradnju prve dionice Na Srijemsku transverzalu čekaju godinama, a ministrica tvrdi: ‘Više ništa ne može zaustaviti ovaj projekt’