Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Iloku potpisan predugovor za gradnju prve dionice

Na Srijemsku transverzalu čekaju godinama, a ministrica tvrdi: ‘Više ništa ne može zaustaviti ovaj projekt’

Foto: Branimir Bradarić
Na prvu fazu bit će utrošeno oko 120 milijuna kuna od čega je 98 milijuna bespovratno, a gradit će se obilaznica oko Apševaca i Lipovca duga četiri kilometra

Poslije godina obećanja i najava projekt gradnje Srijemske transverzale, koja će Ilok najbržim putem spojiti s autocestom, konačno počinje s realizacijom. Riječ je o projektu za koji su još 2011. ishođene sve građevinske dozvole, ali i koji, iz nekih razloga, nikada nije realiziran.

Svečano je proslavljen dan Vukovarsko-srijemske županije u Iloku U Iloku obilježen Dan županije i 25 godina od njezina ustrojstva 'Želimo spriječiti odlazak mladih, ali i vratiti one koji su otišli'

Sigurnija državna granica

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i pomoćnik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Josip Bilaver potpisali su predugovor za gradnju prve faze Srijemske transverzale. Radi se o dionici koja je zapravo obilaznica oko Apševaca i Lipovca.

– Ovo je projekt od izuzetnog značaja za Ilok, ali i cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju. Njegovom realizacijom Ilok će izaći iz prometne izoliranosti, što će omogućiti dodatni razvoj gospodarstva i otvaranja radnih mjesta. Uz to, ne smije se zaboraviti ni sigurnosni aspekt projekta koji će pridonijeti i sigurnijoj državnoj granici – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Škorić je dodao kako će se za realizaciju projekta ponovno morati vaditi građevinske dozvole koje su u ove zastarjele.

Idejni projekt centra u Cerni Poljoprivredno-šumarska škola u Vinkovcima postaje centar kompetentnosti za poljoprivredu Škole ulaze u budućnost

Projekt je podijeljen u četiri faze a, kako je najavljeno, gradnja prve faze trebala bi početi još tijekom ove godine.

– Srijemska transverzala je prometnica ukupne dužine 40 kilometara i ona će Ilok, preko Tovarnika, Apševaca i Lipovca, spojiti s autocestom. Ova prva dionica, za koju je potpisan predugovor, odnosi se na obilaznicu oko Apševaca i Lipovca i ona je dužine 4 km – rekao je Škorić.

Ulaganja u Slavoniji 1,3 mlrd.

Potpisivanju predugovora nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je rekla kako vrijednost gradnje Srijemske transverzale iznosi više od 100 milijuna eura.

Seniori mjesto na listi prepustili mladima novo lice HDZ-a U ILOKu Seniori mjesto na listi prepustili mladima

– Na ovu prvu fazu bit će utrošeno oko 120 milijuna kuna, od čega su 98 milijuna kuna bespovratna sredstva EU. Preostala sredstva su sredstva Hrvatskih cesta. Važno je i istaknuti kako ovim potpisivanjem predugovora ovaj projekt, koji je od iznimne važnosti za Vukovarsko-srijemsku županiju, nitko više ne može zaustaviti. On bez obzira na sve što se može dogoditi ide u daljnju realizaciju – rekla je Žalac.

Pomoćnik ministra Josip Bilaver istaknuo je kako se u Slavoniji ulažu velika sredstva u razvoj prometne infrastrukture.

– Trenutačno u Slavoniji provodimo projekte vrijedne više od 1,3 milijarde kuna. Od toga na projekte u VSŽ-u odnosi se oko 690 milijuna kuna. Radimo na modernizaciji željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, izgradnji nadvožnjaka i ceste prema Jarmini, ali i proširenju Luke Vukovar i gradnji logističkog centra. Tu je i niz manjih projekata – rekao je Bilaver.

Hamag U Vukovaru održana radionica o mikro i malim zajmovima za ruralni razvoj Naša je županija na trećem mjestu po povlačenju sredstava iz fondova EU po glavi stanovnika