Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Iloku obilježen Dan županije i 25 godina od njezina ustrojstva

'Želimo spriječiti odlazak mladih, ali i vratiti one koji su otišli'

Svečano je proslavljen dan Vukovarsko-srijemske županije u Iloku
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Ratni zločini ne zastarijevaju, oni se moraju istražiti i procesuirati i tako pomoći ljudima da se lakše nose s prošlošću, rekla je hrvatska predsjednica

U povodu Dana županije u Iloku, najistočnijem hrvatskom gradu, održana je svečana sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije. Na taj način obilježeno je i 25 godina od ustroja VSŽ-a.

Poljoprivreda Razgovor sa županom Božom Galićem Više je ulaganja u županiji, a manje nezaposlenih

– Bilo je jako teško. Pola županije bilo je okupirano, razrušeno, raseljeno... Prolivene su rijeke krvi. Ova je županija najviše je dala u stvaranju Hrvatske. Prošli smo puno toga, rat, poraće, mirnu reintegraciju – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Kazao je da je 25 godina od osnutka županije nezadovoljan demografskim iseljavanjem i time što mladi napuštaju domove potrazi za kvalitetnijim životom.

Župan istaknuo strategiju

– Time sam nezadovoljan, ali sam isto tako zadovoljan nizom aktivnosti koje smo proveli i odradili kako bi se to stanje popravilo. U tijeku je realizacija brojnih razvojnih projekata, a u pripremi je i niz drugih, koji će zaustaviti demografsko osipanje istoka Hrvatske – istaknuo je Galić.

Posebno je naglasio da je VSŽ jedna od rijetkih županija koja je donijela strategiju razvoja i dodao kako ona sadrži realne i ostvarive projekte te istakao one iz poljoprivrede, drvoprerađivačke oblasti, navodnjavanje i turizam.

Dolina mamuta selo mohovo Dolina mamuta mogla bi postati prava turistička atrakcija

– Imamo želju, volju, ljude i znanje i vjerujem da ćemo uspjeti – dodao je Galić.

I predsjednik Skupštine VSŽ-a Dražen Milinković istaknuo je usvojenu strategiju razvoja napominjući kako se ona najviše temelji na povlačenju sredstava iz fondova EU. Milinković je napomenuo kako će se u budućnosti u županiji raditi i na prometnoj povezanosti, skrenuvši pozornost na plovne putove, koridor 5C, šokačku i srijemsku magistralu, brzu prugu Vinkovci – Zagreb...

– Kada je riječ o odlasku mladih ljudi, to je nešto što nas sve zabrinjava. Ipak, provodimo niz aktivnosti i mjera, a vjerujem da će i sama strategija donijeti mnogo toga što bi trebalo zaustaviti odlazak mladih, ali i omogućiti povratak onih koji su otišli. Uskoro ćemo održati i tematsku sjednicu županijske Skupštine gdje ćemo razgovarati o demografiji, problemima koje ona donosi, ali i mjerama da se stanje popravi – rekao je Milinković.

Zdravoljupcima se nastojala podići svijest o zdravoj prehrani Općoj županijskoj bolnici u Vukovaru uručen uređaj za videonistagmografiju Uz Zdravoljupce do uređaja za vukovarsku bolnicu

Na svečanoj sjednici prikazan je i film o učinjenome u proteklih godinu dana, a podijeljene su i nagrade zaslužnim pojedincima. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Antunu Turdi za izniman doprinos u području sporta i rada s mladima. Nagradu županije primio je Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Grad-Export Vinkovci i Pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović Vukovar za doprinos razvitku gospodarstva te Ivan Ćosić – Bukvin za doprinos i postignuća u području povijesti i kulture. Povelja županije dodijeljena je Antunu Ivankoviću, Ivanu Petrinoviću, Vlasti Vučevac, Juri (Juki) Striniću, Lovačkoj udruzi Vepar Strošinci, Matici udruga umirovljenika VSŽ-a, tvrtki Dilj d.o.o. Vinkovci te DVD-u Nuštar.

Svečanu sjednicu uveličala je nazočnošću i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je rekla kako ratni zločini ne zastarijevaju i da se oni moraju istražiti i procesuirati i tako pomoći ljudima da se lakše nose s prošlošću.

Od 2023. velika perspektiva

– Odgovornost za ratne zločine je osobna, ali ona ne može i ne smije biti razlog za kolektivnu stigmatizaciju – rekla je predsjednica.

U svome govoru kazala je kako je učinjeno mnogo u napretku, ali i da se budućnost ugrožava demografskom depopulacijom. Istaknula je kako je Hrvatska u samo nekoliko zadnjih godina izgubila najmanje 20 puta više ljudi nego u Domovinskom ratu. Za Projekt Slavonija još jednom je iskazala kako je dobar i da će istoku Hrvatske donijeti boljitak, ali da se pri tome mora poraditi i na financijskoj decentralizaciji te osnaživanju uloge županija u privlačenju novca iz fondova EU.

Dodjela priznanja višestrukim darivateljima krvi Nagrađene osobe koje daju dio sebe u humane svrhe Darovao krv 126 puta: 'U 47 godina barem sam jednom godišnje dao krv'

Svečanoj Skupštini nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je rekla kako je najveća kočnica razvoju Slavonije bila podjela na statističke regije.

– Prema toj podjeli poduzetnik iz Iloka i Zagreba imali su iste uvjete. Do veljače 2019. Europskoj komisiji podnijet ćemo prijedlog izmjena te očekujemo da ćemo 2023. dati veliku perspektivu ovome kraju – rekla je Žalac.

Dodala je i kako je Vukovarsko-srijemska županija u sklopu Projekta Slavonija ugovorila 2,3 milijarde kuna kroz razne projekte.

Vukovarci u Poznanju Županija se predstavila na sajmu u Poznanju 'Poljake je oduševio moj šumski i med od kestena'