Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nagrađene osobe koje daju dio sebe u humane svrhe

Darovao krv 126 puta: 'U 47 godina barem sam jednom godišnje dao krv'

Dodjela priznanja višestrukim darivateljima krvi
1/3
Foto: Branimir Bradarić
Jedna doza krvi može spasiti i tri ljudska života. Krv se prima samo od osoba koje su zdrave tako da je i to način kontrole zdravlja, rekao je šef županijskog Crvenog križa Karalić

U povodu Dana dragovoljnih darivatelja krvi vukovarsko-srijemski župan Božo Galić na tradicionalnom je primanju dodijelio priznanja višestrukim darivateljima. Predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Mato Karalić pojasnio je kako se ovaj dan obilježava u spomen na prvu akciju darivanja krvi koju je Hrvatski Crveni križ organizirao u sisačkoj Željezari 25. listopada 1953. godine.

Obilježena 65. godišnjica prve akcije darivanja krvi u RH dragutin križe (90) Gospodin koji je organizirao prvu akciju darivanja krvi u RH

Nema nikakvih posljedica

– Zahvaljujem svima koji ovako pomažu i spašavaju ljudske živote. Jedna doza krvi može spasiti i tri ljudska života. Darivanje krvi nema nikakvih zdravstvenih posljedica, nego baš suprotno. Krv se prima samo od osoba koje su zdrave tako da je i to način kontrole zdravlja – rekao je Karalić.

Pojasnio je i kako se krv može početi darivati kada osoba navrši 18 godina s tim da žene godišnje mogu darivati krv tri puta, a muškarci četiri puta. Dodao je i kako dobrovoljni darivatelji krvi s područja županije planiraju ove godine, u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek darovati 4800 doza krvi. Prilikom primanja kod župana uručena su i priznanja višestrukim darivateljima krvi, ali i posebne plakete i zlatni znak Crvenoga križa onima koji su krv darovali više od 125 puta. Jedan od njih je i Ivan Schweizer iz Vinkovaca koji je krv darovao 126 puta.

Studijski posjet Predstavnici županije Studijski posjet institucijama EU u Bruxellesu

– Prvi put krv sam darovao još 1971. godine i to sam nastavio činiti do danas. Od tada sam svake godine barem jednom darovao krv. Krv sam davao i na poziv iz bolnice s molbom da odem u bolnicu i darujem krv. Mogu reći samo da je ovo jedna humana gesta i da je treba prakticirati što širi krug građana – rekao je Schweizer.

Dejan Kovač iz Županje krv je dobrovoljno darovao 100 puta. Kaže kako je to tradicija u obitelji te da su jedno vrijeme krv darovali otac, brat i on.

Vukovarci u Poznanju Županija se predstavila na sajmu u Poznanju 'Poljake je oduševio moj šumski i med od kestena'

Želja mi je pomoći

– Nas trojica smo krv dosad darovali više od 200 puta. Nisam nikada računao, ali mislim kako sam ja osobno darovao jedan kanistar od 50-ak litara krvi, a moja obitelj više od 100 litara. Radim to iz humanih razloga. Želja mi je prije svega pomoći pa to i činim. Zdrav sam, dobro se osjećam i s darivanjem krvi nastavit ću dok god budem mogao – rekao je Kovač.

Župan Galić pozdravio je sve nazočne i rekao kako ih već sve osobno poznaje.

– Svake godine primamo darivatelje krvi koji daju dio sebe kako bi pomogli drugima, a neki su darovali krv sto i više puta. Stoga višestrukim darivateljima krvi uručujemo jedno veliko priznanje i zahvalnicu za humano djelo – zaključio je Galić.

Međunarodna konferencija hrvatskih i japanskih znanstvenika Međunarodna konferencija hrvatskih i japanskih znanstvenika o drvnoj industriji Velik je problem to što se drvo iz županije izvozi kao sirovina, a ne gotov proizvod Vukovar Za realizaciju dva županijska strateška projekta 55 milijuna kuna Istok Hrvatske dobiva skladište za povrće i voće, suvremeni laboratorij...