Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Za realizaciju dva županijska strateška projekta 55 milijuna kuna

Istok Hrvatske dobiva skladište za povrće i voće, suvremeni laboratorij...

Vukovar
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Gradit će se objekti koji će omogućiti veću poljoprivrednu proizvodnju i bolju iskoristivost drvne mase

Nakon nedavno održane sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je dva ugovora s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem za financiranje infrastrukturnih projekata.

Međunarodna konferencija hrvatskih i japanskih znanstvenika Međunarodna konferencija hrvatskih i japanskih znanstvenika o drvnoj industriji Velik je problem to što se drvo iz županije izvozi kao sirovina, a ne gotov proizvod

Strateški projekti

Od 11 ugovora vrijednih 640 milijuna kuna, od čega se 70 posto pokriva iz fondova EU, dva ugovora se odnose na našu županiju, a vrijedni su 55 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni te izgradnji Drvno-tehnološkog centra u Gradištu.

– Očekujem da naši strateški projekti, koji doprinose razvoju istoka Hrvatske a osobito naše županije, krenu u realizaciju. Među njima su: koridor V.c, Srijemska granična transverzala, Zračna luka Osijek, željeznička pruga Vinkovci – Zagreb kao dio koridora X. te iskorištavanje potencijala rijeka Dunava i Save i gradnja plovnih putova i kanala. Spomenuo sam i Deklaraciju o raspolaganju šumskim resursima koju je donijela Županijska skupština kako bi doprinijela opstanku drvoprerađivača, budući da se ne raspolaže s dovoljnim količinama sirovine za preradu, a time i očuvanju postojećih radnih mjesta kao i politici prodaje drvne mase jer je prioritet da se drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe – rekao je Galić.

projekt SeNs Weatlands projekti Nastavlja se provedba projekta SeNs Weatlands

Pojasnio je i kako je izgradnja Agrotehnološkog centra u Cerni razvojni projekt od strateške važnosti za Vukovarsko-srijemsku županiju. Njegovom izgradnjom stvorit će se preduvjeti za povećanje proizvodnje na površinama na kojima se dosad te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora.

Projekt Drvnog klastera

Govoreći o gradnji Centra u Gradištu za koji Galić kaže kako je projekt Drvnog klastera “Slavonski hrast”, čiji je osnivač Županija i koji okuplja 34 člana iz redova drvoprerađivača, jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija.

– U okviru projekta bit će sagrađen infrastrukturni objekt Drvno-tehnološki centar s upravnom zgradom, halom za kondicioniranje i otpremu građe, nadstrešnicom za prirodno prosušivanje građe, sušionicom za drvo, eksperimentalnom sušionicom, kotlovnicom, dnevnim spremnikom biomase kao i deponij mokrog drvnog ostatka, nadstrešnica nad parkiralištem i manipulativne površine. Otvorit ćemo i laboratorij opremljen naprednim tehnologijama za razvoj proizvoda i alatima za kontrolu tvorničke kvalitete, radionicu za izradu prototipa pomoću CNC stroja, zatim halu za kondicioniranje, otpremu građe i obradu drva, sušionicu za drvo, eksperimentalnu sušionicu i kotlovnicu za biomasu – rekao je Galić.

Konjički turizam Međunarodna konferencija o konjičkom turizmu 13. listopada Edukacija kako od hobija napraviti unosan posao Vukovarci na Sajmu u Krapini Slavonske delicije predstavljene na Sajmu u Krapini Zagorce oduševila slavonska šunka, sirevi, voćna rakija, med...