Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Slavonske delicije predstavljene na Sajmu u Krapini

Zagorce oduševila slavonska šunka, sirevi, voćna rakija, med...

Vukovarci na Sajmu u Krapini
1/3
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Vjerujem da će ovaj Sajam još više poticati razvoj gospodarstva kako ovog kraja tako i Hrvatske, kaže župan Božo Galić

Vukovarsko-srijemska županija bila je ove godine partner 26. Međunarodnog sajma gospodarstva Zagorski gospodarski zbor koji se održavao u sklopu 53. Tjedna kajkavske kulture u Krapini. Osnovni cilj održavanja izložbe je upoznavanje javnosti s proizvodima i proizvođačima s područja hrvatskog Zagorja kao i Slavonije koji svojim radom, znanjem i umijećem pridonose razvoju različitosti hrvatskog gospodarstva. Stoga su VSŽ i Agro-klaster okupili proizvođače kako bi kao partner Sajma predstavili proizvode raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja ove županije.

I vinska kraljica bila je na sajmu Posjet sajmu Želimo pomoći mladim poljoprivrednicima naše županije

Sitne ali snažne poveznice

Svoje su proizvode izložili OPG Vlado Ferbežar iz Otoka i Mesnica As iz Županje sa suhomesnatim proizvodima, OPG Pranjić iz Drenovaca s mliječnim proizvodima, OPG Dumendžić iz Vukovara s voćnim džemovima i medom te Agro-klaster d.o.o. Vinkovci koji je prezentirao proizvode raznih proizvođača. Tako su bili izloženi proizvodi kao što su kulen, šunka, kobasica, slanina, sirevi, vina i voćne rakije, razne vrste meda, jabuke i sokovi od jabuke, sokovi i čajevi od aronije, džemovi, bučino ulje i sjemenke, mak, češnjak i jaja s peradarskih farmi, te svježe i kisele šparoge i drugi proizvodi koji su oduševili posjetitelje.

Srijemski doručak u Šibeniku Vrhunski autohtoni proizvodi s istoka Hrvatske predstavljeni u Dalmaciji Srijemski doručak u srcu Šibenika, povezivanje zelene i plave Hrvatske

– Iznimno mi je drago što je Vukovarsko-srijemska županija ovogodišnji partner ovako značajne gospodarske manifestacije. Suradnja dviju županija traje već dugo a partneri su danas i bit će u budućnosti. Sve su to poveznice, možda sitne, ali snažne i jačat će i dalje. Čestitam organizatorima, a posebno pozdravljam i želim svako dobro izlagačima. Vjerujem kako će ovaj sajam još više poticati razvoj gospodarstva, kako ovog kraja tako i cijele Hrvatske – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Prije samog otvaranja sajma organiziran je i sastanak Galića i krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara gdje je bilo riječi o prijateljskim odnosima i daljnjoj suradnji ovih dviju županija.

Tom prilikom istaknuto je kako su hrvatski branitelji iz ove županije branili Hrvatsku u Domovinskom ratu pa tako i na području grada Vukovara, a većina stanovnika općine Jarmina doselila se iz Zagorja te su izgradili i poznatu Zavičajnu zagorsku hižu-muzej.

Dugogodišnja suradnja

Navedeno je kako je Krapinsko–zagorska županija mnogo pomagala Vukovarsko-srijemskoj županiji a ta je suradnja započela nakon mirne reintegracije kada je donirala 1,8 milijuna kuna za obnovu dječjeg vrtića u Borovu Naselju u Vukovaru, kao i za obnovu vukovarskog vodotornja. Sajam i izložbene prostore Vukovarsko-srijemske županije posjetili su i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

sens Wetland Zajedničkim snagama do zaštite površinskih i podzemnih voda u Tompojevačkim ritovima Zaštita vode spas za floru i faunu Velika očekivanja od cikloturizma Turizam Velika ulaganja, ali i očekivanja od cikloturizma