U srcu Šibenika Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije upriličila je Srijemski doručak kao novi gastronomski brend. Bila je ovo još jedna prilika za povezivanje Slavonije i Jadrana, zelene i plave Hrvatske o čemu se govori već godinama. To povezivanje proizvođači s istoka Hrvatske vide kao idealnu priliku za plasiranje svojih domaćih proizvoda za koje ponosno kažu kako imaju i okus i miris i boju.
Vlasnici ugostiteljskih objekata s Jadrana također su u više navrata iskazali želju ali i potrebu za povezivanjem sa zelenom Hrvatskom odakle bi nabavljali delicije za svoje objekte. U duhu srijemske i slavonske gostoljubivosti s istoka Hrvatske građanima Šibenika i njihovim gostima predstavljene su najfinije delicije. Čvarci i kulen umjesto engleske kobasice s grahom? Švargl umjesto crnog pudinga? Makovnjača umjesto muffina?
Gosti upoznaju tradiciju
– Srijemskim doručkom u Šibeniku pokrenuli smo inicijativu da hrvatski proizvodi s istoka zemlje postanu sastavni dio svakodnevne ponude, osobito malih i butik hotela kojima je u fokusu eno-gastronomija i vrhunski gurmanski doživljaj. Tako gosti šire vidike i upoznaju tradicijsku gastronomiju čitave Hrvatske, a hoteli imaju dodanu vrijednost i vrhunske proizvode - istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica županijskog TZ-a. Za ovu prigodu vrhunske delicije stigle su s lokalnih OPG-ova i iz iločkog Hotela Dunav, odnedavno ponosnog vlasnika Michelinove preporuke. Bušić Srpak podsjetila je kako je VSŽ poznata po atraktivnim manifestacijama tijekom čitave godine koje su postale prepoznatljive u cijeloj Hrvatskoj.
– Ako niste stigli na Iločku berbu grožđa koja se već 51 godinu održava krajem kolovoza, sljedeća prilika su Vinkovačke jeseni. Ove manifestacije sjajan su ali ne i jedini povod da nas posjetite. Obala uz Dunav od Vukovara do Iloka promenada je dvoraca, muzeja, arhitektonskih cjelina, arheologije, prirodne baštine, a to potvrđuje i titula EDEN (Europska destinacija izvrsnosti), koju je destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok dobila 2017. i 2018. na temu kulturnog turizma - istaknula je Rujana Bušić Srpak.
Nije odabran slučajno
Dodala je i kako King Kresimir nije slučajno odabran za serviranje prvog Srijemskog doručka na obali.
– Prosječan gost kušao je sve svjetske specijalitete, vina i koktele, međutim razlog njihova dolaska je uživati u našoj autohtonoj kuhinji i zbog toga smo s radošću podržali ovu inicijativu. Već pri prvom druženju udružili smo lokalne proizvode i osmislili ljetni koktel – kombinirali smo domaći sok od bazge i izvrsnu rakiju traminku – kazao je Fabiano Baranović, izvršni direktor King Kresimira.