Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad i ove godine osigurao besplatne udžbenike i opremu za osnovce

Za nabavku 1494 nova udžbenika Grad je osigurao 300.000 kuna

Besplatni udžbenici za osnovce
Foto: Branimir Bradarić
Ostali učenici koristit će udžbenike od prije četiri godine jer još nije donesen novi “Zakon o udžbenicima” te će se tada nabaviti novi udžbenici sukladno navedenome zakonu – rekao je Penava

Roditelji osnovaca s područja Vukovara i ove godine moći će računati na veliku pomoć Grada na početku školske godine. Kako je najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava svi osnovci iz Vukovara dobit će besplatne školske udžbenike, bilježnice i preobuku.

Bioekološko-edukacijski centar Virovi Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti pripremila projekt Vrata spačvanskog bazena Uz Virove do novih radnih mjesta

– Ovo je peta godina zaredom kako provodimo ovaj projekt. Za nabavku 1494 nova udžbenika Grad je osigurao 300.000 kuna. Ostali će koristiti udžbenike od prije četiri godine s obzirom na to da je u tijeku donošenje novog “Zakona o udžbenicima” koji bi trebao stupiti na snagu tek od školske godine 2019./2020. te će se tada nabaviti novi udžbenici sukladno navedenome zakonu – rekao je Penava.

Nove cvičke i startasice

Treba znati i kako će učenici OŠ Antuna Bauera, koja je u eksperimentalnom programu Škole za život u trećem, petom i sedmom razredu, udžbenike dobiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U suradnji s Vodovodom grada Vukovara za sve osnovce osigurane su i besplatne bilježnice.

I ove godine na školskim klupama učenike će dočekati bilježnice s raznim motivima Vukovara i prigodnim porukama. Vodovod je za ovu namjenu osigurao 200 .000 kuna. Isto tako i ove godine, u suradnji s tvrtkom Borovo, svi osnovci dobit će i besplatnu preobuku za školu. Učenici od prvog do četvrtog razreda, njih 941, dobit će cvičke dok će učenici viših razreda, njih 955, dobiti startasice. Za osiguravanje besplatne preobuke za osnovce osigurano je 200.000 kuna. Uz sve ovo Grad Vukovar osigurao je i 900.000 kuna za financiranje gradskog prijevoza što koristi oko 400 učenika. Osigurano je i 120.000 kuna za međugradski prijevoz srednjoškolaca.

U ponudi su bili i domaći med, džemovi, prirodni sokovi... Festival vina i otočnih proizvoda Poljoprivrednici s istoka Hrvatske predstavili se na Visu

– Ovo je iznimno visoka stavka za sve obiteljske proračune, posebice za nas koji imamo više djece. Nisu tu samo izdavanja za udžbenike, bilježnice ili preobuku jer roditelji moraju dati novac i za odjeću, školski pribor, školske torbe i sl., tako da ova mjera puno znači – rekao je Ivan Dumendžić koji je otac četvero djece od kojih dvoje idu u školu.

Zadovoljna s mjerom grada je i Evica Španiček koja je majka troje školaraca.

Zahvalni roditelji

– Kada samo pogledate da su roditelji za par preobuke morali izdvojiti i do 100 kuna, a ja sam majka troje učenika, dođemo do izdatka od 300 kuna, što i nije tako beznačajan iznos u obiteljskome proračunu. Udžbenici i bilježnice su također visoka stavka i upravo stoga Grad Vukovar je ovom mjerom uistinu puno pomogao roditeljima na čemu smo im jako zahvalni – rekla je Španiček.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček kaže kako je Grad kroz razne socijalne mjere pokrio sve dobne skupine, od onih najmlađih do najstarijih, za što je osigurano 15 milijuna kuna. 

Predsjednik klastera Vlado Ferbežar Na inicijativu Agro-klastera d.o.o. Proizvođači mesa i mesnih proizvoda udružili se u klaster Crna slavonska svinja fajferica Vrijedno priznanje županijskom projektu za očuvanje gospodarstva i prirode u Podunavlju Njemačka nagradila LENA-u