Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vrijedno priznanje županijskom projektu za očuvanje gospodarstva i prirode u Podunavlju

Njemačka nagradila LENA-u

Crna slavonska svinja fajferica
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Nagradu dodjeljuju četiri RENN-a (sjever, centar, jug i zapad) - regionalne organizacije za održivi razvoj u Njemačkoj

Projekt Vukovarsko–srijemske županije pod nazivom „LENA – Lokalno gospodarstvo i očuvanje prirode u Podunavlju“ dobitnik je njemačke nagrade „Projekt Nachaltigkeit“ koja je osnovana kao potvrda kvalitete projekata te je u Njemačkoj stekla nacionalno priznanje. Oznaka kvalitete „Održivost projekta“ čini projekte i inicijative za održivi razvoj vidljivima i zanimljivima javnosti. Kod ove oznake riječ je o inovativnom i učinkovitom posvećenju održivom razvoju te omogućuje dobitnicima da postanu vidljivi na regionalnoj i nacionalnoj mreži i povećaju svijest javnosti. Nagradu dodjeljuju četiri RENN-a (sjever, centar, jug i zapad) - regionalne organizacije za održivi razvoj u Njemačkoj.

Muzej vučedolske kulture Uz Muzej vučedolske kulture Gradit će se Arheološki park Vučedol

Prijavljeno 450 projekata

Voditelj projekta Ivan Domac pojašnjava da se nagrada dodjeljuje na temelju referenci iz Agende 2030, koju je međunarodna zajednica usvojila 2015. godine sa 17 ciljeva održivog razvoja.

Ključni kriteriji prema kojima je žiri odabrao dobitnike su: doprinos ciljevima održivosti, strateški pristup održivom razvoju, potencijalni efekt, originalnost, umrežavanje, koherentnost i transformacijski karakter.

– Ukupno je bilo prijavljeno 450 projekata i dodijeljene su nagrade za 42 najbolje ocijenjena, odnosno, po 10 iz svake regije (sjever, centar, jug i zapad) uz posebne nagrade za dva međunarodna projekta. Jedan od ta dva nagrađena međunarodna projekta je i projekt LENA Vukovarsko-srijemske županije. Ukupan fond iznosio je 2,5 milijuna eura dok je naš projekt vrijedan 150 tisuća eura – rekao je Domac dodajući da nagrada u Njemačkoj predstavlja veliki uspjeh županije i dokaz da su naši projekti iznimno kvalitetni i zanimljivi kada u takvoj konkurenciji mogu biti nagrađeni.

Predsjednik klastera Vlado Ferbežar Na inicijativu Agro-klastera d.o.o. Proizvođači mesa i mesnih proizvoda udružili se u klaster

U sklopu projekta već je odrađeno niz aktivnosti pri čemu je glavna aktivnost promocija crne slavonske svinje “fajferice” o kojoj se toliko toga zna, a u inozemstvu je malo ili nedovoljno poznata.

Tako su već održane razne edukacije i radionice kao i studijska analiza o ekološkom uzgoju crne slavonske svinje. U njoj je obuhvaćen cijeli postupak uzgoja te vrste domaće svinje, sve do prerade kulena, kobasice i drugih mesnih proizvoda.

Cilj je veća zaštita okoliša

Uspostavljena je i suradnja s partnerima u Srbiji dok su dvije osobe pohađale edukaciju za turističke vodiče koja se održala u Austriji. Oni će od ove jeseni u Vukovaru obučavati građane koji se žele baviti poslom turističkog vodiča. Pripremljeni su i razni promo materijali te održan niz sastanaka projektnog tima.

– Očekujemo da će Vukovarsko-srijemska županija po završetku projekta biti vidljivija i samim tim zanimljivija javnosti jer će se znati puno više o ovom dijelu Hrvatske koji ima velike potencijale i puno toga može pokazati. Isto tako projektom želimo povećati svijest o zaštiti okoliša, što nam je iznimno važno – zaključio je Domac. 

lubenice Proizvođači lubenica osnovali peti klaster u županiji Prije 15-ak godina pod lubenicama je bilo 250 hektara zemlje, a sad je tek 100-tinjak Festival u Ulmu Župan Božo Galić na 11. Međunarodnom dunavskom festivalu u Ulmu Dunav nudi još bolje prilike za gospodarstvo, turizam i nove tehnologije