Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Uz Muzej vučedolske kulture

Gradit će se Arheološki park Vučedol

Muzej vučedolske kulture
1/3
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Potpisan je ugovor vrijedan više od 99 milijuna kuna namijenjen izgradnji parka. Od toga 85 posto osigurava EU

Kada je prije nešto više od tri godine, točnije 30. lipnja 2015. godine, otvaran Muzej vučedolske kulture u Vukovaru, najavljeno je da će se uskoro krenuti i s izgradnjom Arheološkog parka koji će biti nadogradnja ovom muzeju. Tri godine kasnije potpisan je ugovor vrijedan više od 99 milijuna kuna namijenjen izgradnji parka.

Završetak do 2022.

– Ovime je osigurana velika većina sredstava neophodnih za izgradnju Arheološkog parka Vučedol. Prema planu, 85 posto sredstava bespovratna su sredstva Europske unije dok će preostalih 15 posto osigurati nacionalnih fondovi i partneri projekta. Muzej je nositelj projekta, a partneri su nam Ministarstvo kulture, Grad Vukovar, Lučka uprava i Turistička zajednica Grada Vukovara – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Dodaje i da je u međuvremenu dio neophodne dokumentacije prikupljen tako da će provedba projekta započeti već tijekom ove godine.

Ministar Goran Marić Uručene darovnice Država darovala Radnički dom Vukovaru, a zemljište Andrijaševcima

Planirano je da bi Arheološki park Vučedol, u nekoliko faza, trebao biti završen do lipnja 2022. godine. Neposredno uz muzej gradit će se vučedolska farma sa životinjama koje su nekada uzgajali Vučedolci. Sagradit će se i restoran, znanstveno istraživački centar, rekonstruirat će se sojenice, izgraditi radionice koje su nekada koristili, planetarij… Podići će se i niz drugih sadržaja, a sve s ciljem što kvalitetnije i preciznije prezentacije kako su nekada živjeli Vučedolci na ovim prostorima, čime su se bavili, što su radili…

Uz sve to bit će izvedeno i niz infrastrukturnih radova, a uredit će se i hortikultura.

– Izgradnjom Arheološkog parka i sam muzej dobit će dodatno na značenju jer će posjetitelji sve što su vidjeli moći doživjeti i na drukčiji način. Muzej je samo segment cijeloga projekta koji će Arheološki park dopuniti. Vjerujemo da će posjetitelji biti zadovoljni jer ovakvih sadržaja, koji prikazuju život jedne kulture, nema nadaleko – rekla je Hutinec.

Posjeti iz cijelog svijeta

Očekuje se i da će izgradnja Arheološkog parka dodatno potaknuti razvoj kulturnog turizma i privući tisuće posjetitelja iz Hrvatske, Europe, ali i svijeta. Također, očekuje se i otvaranje niza novih radnih mjesta u samome parku. Hutinec ističe da je Muzej vučedolske kulture u tri godine zabilježio zavidne rezultate, zabilježili su više od 190 tisuća posjeta.

poljoprivreda ugovori o potporama Vukovarsko-srijemska županija potiče udruge iz poljoprivrede

– Imamo zabilježene posjete iz cijeloga svijeta, što nas iznimno veseli. I to nam pokazuje da je Muzej vučedolske kulture jedinstven sadržaj gdje se posjetitelji mogu upoznati s ovom starom kulturom koja je po mnogočemu bila daleko ispred svoga vremena. Arheološki park cijelu će ovu priču podignuti na još višu razinu i sigurno znatno doprinijeti još boljim turističkim rezultatima grada i županije – zaključila je Hutinec.

Dok Arheološki park ne bude izgrađen, Muzej vučedolske kulture organizira niz aktivnosti koje privlače sve veći broj posjetitelja. O značaju vučedolske kulture govori i činjenica da se ta prapovijesna kultura s matičnog prostora svog nastanka, međurječja Dunava, Drave i Save proširila na područje današnjih 13 europskih zemalja. Vučedolci su bili iznimno napredni te su svojim tehnološkim dostignućima osvojili svijet. Danas se u muzeju može vidjeti replika prave indoeuropske vučedolske kuće, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, proizvodnja prve bronce na svijetu, vučedolska čizmica, oruđe i alati koje su koristili kao i mnoštvo drugih artefakata iz ovog razdoblja iz 3000. godine prije Krista.

Bazen u Vukovaru Planovi za proširenje Vukovarsko kupalište postat će pravi aqua park Jedan od posebnih turističkih sadržaja je i Centar za promatranje ptica koji se nalazi na području Općine Nijemci Županija je postala atraktivna kontinentalna turistička destinacija Ploveći Bosutom i Spačvom možete upoznati 87 vrsta autohtonih ptica