Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija je postala atraktivna kontinentalna turistička destinacija

Ploveći Bosutom i Spačvom možete upoznati 87 vrsta autohtonih ptica

Jedan od posebnih turističkih sadržaja je i Centar za promatranje ptica koji se nalazi na području Općine Nijemci
1/5
Foto: Turistička zajednica Općine Nijemci
Vožnja može trajati i nekoliko dana, ali turistima su draže one kraće od 2-3 sata, kaže kapetan broda “Sv. Katarina” Martin Božanović

Vukovarsko–srijemska županija posljednjih je godina sve atraktivnija kontinentalna turistička destinacija proglašena i Europskom destinacijom izvrsnosti na temu kulturnog turizma. Intenzivan razvoj i kreiranje novih sadržaja temeljenih na kulturnim, povijesnim i prirodnim resursima županije rezultira kontinuiranim povećanjem domaćeg i inozemnog turističkog prometa. Predviđanja daljnjeg turističkog rasta turistički djelatnici temelje na brojnim ulaganjima na podizanju razine kvalitete sadržaja, kreiranju novih motiva dolaska i sve jasnijoj prepoznatljivosti županije na kontinentalnoj turističkoj karti Hrvatske.

Počela izrada skulptura mamuta i nosoroga od slame u Mohovu Ilok U Mohovu slamnati mamut i nosorog

“Idemo u Srijem”

– Imamo niz gotovih turističkih proizvoda, ali i niz proizvoda koji su u nastanku. Neki od tih proizvoda potpuno su novi na području županije – rekla je direktorica Turističke zajednice VSŽ-a Rujana Bušić Srpak.

Jedan od takvih sadržaja svakako je i Centar za promatranje ptica koji se nalazi na području Općine Nijemci. Prostire se uz tokove rijeka Bosuta i Spačve i u njemu se može vidjeti 87 autohtonih vrsta ptica među kojima su i neke rijetke ptice poput orla štekavca, žute čaplje, crne rode... Tu je i niz ptica selica koje obitavaju na tom prostoru ali i više vrsta riba dok posebnu atrakciju znaju predstavljati divlje svinje, jeleni i srne. Turisti tijekom posjeta mogu koristiti i razne promatračnice za ptice, a tu su i dječja igrališta kao i turistički brod “Sveta Katarina”.

Bazen u Vukovaru Planovi za proširenje Vukovarsko kupalište postat će pravi aqua park

– Turistima možemo ponuditi 180 kilometara vožnje tim rijekama što može trajati i po nekoliko dana. Ipak, najzanimljivije su im vožnje od 2-3 sata. Mnogi su nam rekli da su u to malo vremena vidjeli više vrsta ptica nego tijekom cijele godine – kaže zapovjednik broda Martin Božanović.

Turistički djelatnici ukazuju i na Tematski turistički put “Idemo u Srijem” koji prolazi prostorom zapadnog, hrvatskog Srijema i nudi sadržaje u mjestima Nijemci, Tovarnik i Lovas.

Cesta zlatne niti

Kao tematska ruta već godinama poznata je i Cesta zlatne niti koja u jednu cjelinu povezuje bogatstvo županjskog kraja te posjetiteljima približava prirodne posebnosti, baštinu, očuvane ruralne tradicijske vrijednosti kao stil života, gostoljubivost, gastronomiju, proizvodnju rakija i likera, folklor i autentični doživljaj Slavonije. Zlatna nit je okosnica projekta i ona povezuje mjesta: Županju, Štitar, Babinu Gredu, Gradište, Cernu, Bošnjake, Vrbanju i Drenovce te cijeli niz kulturnih i povijesnih obilježja vezanih uz život u ravnici, a svako mjesto ističe neku svoju posebnost.

Regionalni skup u Vinkovcima U Vinkovcima skup o projektima u prehrambenom i drvoprerađivačkom sektoru Galić: Imamo potencijala i znanje, ali treba nam pomoć Goran Marić u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ministar državne imovine Goran Marić u posjetu županiji Država Otoku dala zemljište, Vukovaru bivši Radnički dom