Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Ministar državne imovine Goran Marić u posjetu županiji

Država Otoku dala zemljište, Vukovaru bivši Radnički dom

Goran Marić u Vukovarsko-srijemskoj županiji
Foto: Branimir Bradarić
S ministrom smo dogovorili kontinuiranu suradnju i rješavanje slučajeva prema prioritetima – kaže vukovarski župan Božo Galić

Deseci nekretnina u vlasništvu države, koje su vrlo često neaktivirane i zapuštene, nalaze se na području Vukovarsko-srijemske županije čiji čelnici traže način kako da ih se stavi u funkciju. Stoga je ministar državne imovine Goran Marić posjetio županiju gdje je sa županom Božom Galićem, gradonačelnicima i načelnicima s područja županije razgovarao o načinima brže aktivacije državne imovine. Bilo je riječi i o provedbi novog Zakona o upravljanju državnim nekretninama, kako da se stave što prije u funkciju i sl.

Stanovi u Vukovaru U Vukovaru raste stanogradnja Do kraja 2018. nova zgrada s 21 stanom

– Naša županija puno očekuje od primjene novog zakona o upravljanju državnom imovinom. Raduje nas i to što će zakon puno toga pojednostavniti i ubrzati, ali i činjenica da smo s ministrom dogovorili kontinuiranu suradnju i rješavanje slučajeva prema prioritetima – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Ministar Marić potpisao je i ugovore o darovanju s gradovima Otok i Vukovar. Tako je Otoku darovano zemljište gdje će se graditi bioekološki edukacijski centar Virovi.

Novac osiguran iz EU

– Radi se o konkretnom projektu vrijednom 24 milijuna kuna gdje će biti zaposleno 15 osoba. Bez darovanja zemljišta provedba projekta bila bi nemoguća – rekao je gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

U skladu s potpisanim ugovorom Grad Vukovar postao je vlasnik nekadašnje zgrade Radničkog doma u gradskoj četvrti Borovo naselje.

– Taj objekt planiramo obnoviti i prenamijeniti za potrebe vukovarskog veleučilišta koje planira pokretanje novih studija. Sredstva za obnovu objekta osigurana su Intervencijskim planom EU – rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Ministar Marić rekao je kako njegovo ministarstvo ima “filozofski i politički” pristup da imovina mora služiti onima koji žive uz nju. Najavio je i kako će novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je u saborskoj proceduri i za koji je rekao da je jasan i nedvosmislen, ubrzati proceduru te da će trećina državnih nekretnina od životne važnosti za jedinice lokalne samouprave biti automatski riješena i postati vlasništvo tih općina i gradova. Pojasnio je kako se radi o parkovima, vatrogasnim i društvenim domovima, zgradama vrtića, školama, grobljima…

Nema procjene imovine

– Aktivacijom državne imovine na području županije želimo pomoći ovome kraju u bržem razvoju – istakao je Marić.

Marić je rekao kako je trenutačno u vlasništvu države na desetke tisuća nekretnina u Hrvatskoj, ali i da se njihova vrijednost ne zna. Naime, nikada nije napravljen očevid ili procjena te imovine.

– Kada bi se aktiviralo samo 10 posto nekretnina, državni proračun bio bi puno veći. Zatekli smo velik nered u ovom području koje sada sređujemo – zaključio je Marić.

Razvoj ekopoljoprivrede Općine Cerna i Gradište žele unaprijediti proizvodnju Ekopoljoprivreda temelj je razvoja proizvodnje na istoku Hrvatske Dražen Bošnjaković: Lani su probacijski uredi imali 4200 predmeta Otvorenje u Vukovaru U Probacijskom uredu radit će psiholozi, pravnici...